Hlavní obsah

Ministři se dohodli na plánu prodeje Telecomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O většinový podíl v Českém Telecomu se mohou ucházet i finanční investoři. Ačkoliv kabinet původně chtěl, aby Telecom získal silný partner, který působí v telekomunikacích, skutečnost bude možná jiná. Ve středu rozhodl, že o Telecom se mohou ucházet i konsorcia s finančními investory. Počítá s tím, že za 51,1procentní podíl dostane 50 až 60 miliard korun.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Vláda ve středu schválila plán prodeje společnosti. Zájemci musí předběžné nabídky podat nejpozději první únorový týden. Ministři z nich pak vyberou a na konci března vyhlásí vítěze. O tom, kdo Telecom získá, rozhodne podle kabinetu jen výše nabídnuté ceny.

"Kdyby se finanční investoři nemohli zúčastnit, pak by se radikálně snížil počet potenciálních zájemců," komentoval rozhodnutí analytik Patria Finance Tomáš Gatěk. I přesto je vymezený čas - dva měsíce - poměrně krátká doba na to, aby zájemce mohl začít nabídku připravovat.

Časový limit zvýhodňuje švýcarskou firmu Swisscom, která o Telecom jeví vážný zájem. V českém operátorovi už jednou podíl měla, a má tak o své potenciální akvizici podorobnější informace než konkurenti. Otázkou je, proč by nyní podíl kupovala za daleko vyšší cenu, než jej před lety prodávala.

Zatím tři zájemci

Ministr informatiky Vladimír Mlynář se minulý týden nechal slyšet, že o Telecom už projevily zájem tři firmy. Kromě Swisscomu i francouzský France Telecom a dánská TDC. Analytici jsou ale skeptičtější. Tvrdí, že TDC nabídku nepodá. Investice by mu totiž zhoršila rating a společnost se vyjadřuje v tom smyslu, že si chce rating udržet.

Pokud kabinet v soutěži nikoho nevybere, rozhodne o dalším postupu. V úvahu by tak přicházel i prodej firmy přes kapitálový trh, který bude ministr financí Bohuslav Sobotka připravovat současně s přímým prodejem.

Pokud se kabinet za několik měsíců rozhodne pro burzu, vedení Telecomu slíbilo, že jej podpoří. Vytvoří prospekt a zúčastní se turné po světových finančních centrech v Londýně, Paříži, Miláně, Frankfurtu, Curychu, New Yorku a Bostonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mlynář: zájemců o Telecom bude dost

Zájem o Český Telecom projevili více než tři zájemci, tvrdí ministr informatiky Vladimír Mlynář. Je mezi nimi francouzský obr France Telecom. Vedle něj chce...

Výběr článků

Načítám