Hlavní obsah

Ministerstvo se chystá kontrolovat, čím lidé doma topí

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Kontrolovat, čím lidé doma topí, chce nejlépe už od příštího roku ministerstvo životního prostředí. Dosud při plánování zavedení těchto kontrol stát narážel na ústavní právo na ochranu soukromí. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) se chce kvůli stále rostoucímu znečišťování ovzduší například v Moravskoslezském kraji pokusit o prolomení tohoto ústavního práva.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

„Důležité totiž také je dodržování ústavního práva na čisté životní prostředí. Na možnosti kontrol domácích kotlů nyní usilovně pracují naši právníci. Pokud vše dopadne dobře a zjistíme, že je to použitelné v praxi, tak už příští čtvrtek 27. října představí naše pracovní skupina konkrétní vizi kontrol domácích topenišť,“ sdělil ministr Chalupa s tím, že toto by byl výrazný krok dopředu.

Pokud pracovní skupina verzi kontrol lokálních topenišť skutečně příští týden představí, tak by novinka měla v Česku začít platit od 2. července 2012.

Podle odborníků zabývajících se ústavním právem je narušení práva na soukromí opravdu možné. Důležité ale je, aby to bylo uvedeno v zákoně, a vstup do domácnosti by měl být podmíněn informací o znečišťování ovzduší zplodinami vycházejícími právě z daného komína.

Zástupci ostravské obecně prospěšné společnosti Čisté nebe, kteří ve čtvrtek v Havířově na jednání pracovní skupiny předali ministru Chalupovi otevřený dopis upozorňující na katastrofální stav ovzduší na Ostravsku a své výhrady k Akčnímu plánu, si myslí, že kontroly kotlů v domácnostech měly být v Česku zavedeny již dávno.

V Rakousku to jde

„Tahle věc mohla být vyřešena již před lety. Když to jde v Rakousku či jinde, tak proč ne u nás? Jen malá část států Evropské unie si tak striktně jako Česko hlídá ochranu soukromí. Ale na druhou stranu takový exekutor může u nás do bytu vstoupit, přestože na to mnohdy nemá právo,“ reagovali zástupci Čistého nebe.

V Moravskoslezském kraji se v každém případě budou muset s kontrolou svého topeniště smířit domácnosti, které si pořídí nový plynový kotel za takzvanou kotlíkovou dotaci. O jejím zavedení informoval novináře v Havířově také ministr Chalupa.

„Pro jednu domácnost bude dotace na pořízení modernějšího topného zařízení činit maximálně 60 000 korun. Nyní se dodělávají administrativní věci. Počítáme s tím, že ještě letos budou moci lidé o dotaci na nový plynový kotel 3. emisní třídy a výše požádat,“ upřesnil ministr.

Náměstek moravskoslezského hejtmana pro životní prostředí Miroslav Novák (ČSSD) dodal, že kdo přijme dotaci, musí umožnit následnou kontrolu kotle. „Pilotní projekt zafinancujeme s ministerstvem napůl. My i stát přispějeme částkou 10 miliónů korun,“ doplnil Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám