Hlavní obsah

Ministerstvo financí zaplatí rekordní splátku 90 miliard za dluhopisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí v úterý splatí státní dluhopisy za téměř 90 miliard korun, které prodalo na finančních trzích před vypuknutím finanční krize v dubnu 2007. Vyplývá to z informací na internetových stránkách ministerstva. Podle úřadu jde o rekordní jednorázovou splátku dluhopisů.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

Včetně uvedených dluhopisů celkově ministerstvo financí čeká letos ještě splatit dluhopisy a pokladniční poukázky za zhruba 261 miliard korun.

Úročení uvedených dluhopisů bylo čtyři procenta ročně a roční náklady na ně činily 3,9 miliardy korun. Ministerstvo přitom se splacením těchto dluhopisů nemá problém, protože si během prvního čtvrtletí půjčilo na trzích zhruba 110 miliard korun s průměrným ročním úročením 0,17 procenta. Využilo tak poptávky po českých dluhopisech, která byla způsobena očekáváním konce devizových intervencí. Ty nakonec centrální banka ukončila minulý týden. [celá zpráva]

Analytik: Na úrocích teď stát zaplatí víc

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal uvedl, že další velkou splátku 70 miliard korun bude muset uhradit ministerstvo financí letos v listopadu. Jde o dluhopis s nulovým úročením, který je z velké většiny držen zahraničními investory. Dalších 60 miliard korun ke splacení čeká MF v lednu 2018.

„Nehrozí, že by stát na splátky neměl. Jenom si bude muset na tyto splátky půjčit na relativně vyšší úroky, než tomu bylo doteď, kdy využíval extrémně nízkých i záporných výnosů, které byly způsobeny čistě existencí kurzového závazku a intervencemi ČNB,“ uvedl Dřímal. V následujících měsících tak čeká nižší prodeje dluhopisů, větší aktivita MF podle něj bude na dluhopisovém trhu až v posledních měsících roku.

MF přitom na finančních trzích prodávalo státní dluhopisy s kratší dobou splatnosti i se záporným výnosem od konce roku 2015. Investoři tak státu platili za to, že mu půjčují peníze.

Kvůli tomu také přes dvě pětiny českých státních dluhopisů v korunách drží zahraniční investoři. V absolutní částce jde o 602 miliard korun z celkových 1,433 biliónu Kč dluhopisů vydaných na domácím trhu. Před rokem, v lednu 2016, činil podíl zahraničních vlastníků dluhopisů necelých 25 procent.

V roce 2018 by mělo MF splatit dluhopisy za 254 miliard korun a v roce 2019 zatím za 236 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám