Hlavní obsah

Mezivládní dohoda je pro dostavbu jaderných elektráren lepší než tendr, tvrdí ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výstavbu nového jaderného bloku v Česku by bylo jednodušší realizovat pomocí mezivládní dohody než tendru. V pondělí to řekl ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský. Podobný způsob už použilo Maďarsko. Podle českého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jána Štullera ale stát nemůže v tuto chvíli preferovat jakoukoli variantu.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

ČEZ zrušil v dubnu 2014 tendr na dostavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín.

Článek

Budapešť se na konci roku 2014 dohodla bez výběrového řízení na rozšíření své jaderné elektrárny Paks s ruským Rosatomem.

Projekt je zčásti financován prostřednictvím ruské půjčky deset miliard eur (270 miliard korun). Evropská komise nyní mimo jiné zkoumá, zda postup vlády v Budapešti neporušuje unijní pravidla o poskytování státní pomoci.

Tendry až v další fázi

Závodský uvedl, že ve veřejné zakázce zadané podle zákona je mnoho omezení. „Ve chvíli, kdy běží tendr a například se změní atomový zákon nebo nějaká jaderná vyhláška, tak již nesmíte změnit zadání, ” řekl ČTK Závodský. Podle něj tak nelze do tendru dát nové požadavky, které by měl například Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo které by vyšly z mezinárodních norem.

„Mezivládní dohoda je lepší i v tom, že v sobě může pokrýt financování a další oblasti než čistě jen dodávku jaderného bloku,” uvedl. Ve veřejné zakázce podle něj navíc nemůže být konkretizován požadavek na zapojení českého průmyslu do stavby. „To je zásadní nedostatek,” dodal.

V Maďarsku v další fázi projektu bude ruský dodavatel vybírat dodavatele jednotlivých komponentů na základě tendrů. „Podle mezivládní dohody musí být objem maďarských zakázek přinejmenším 40 procent. Po uspořádání mezinárodních tendrů se může toto číslo ještě zvýšit,” řekl v pondělí maďarský vládní zmocněnec pro dostavbu Pakse Attila Aszódi.

O Dukovany mají zájem Číňané

Česká vláda loni v červnu schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Počítá se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. [celá zpráva]

Společnost ČEZ už požádala ministerstvo životního prostředí (MŽP) o posouzení vlivů případné výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech na životní prostředí. [celá zpráva] O dostavbu Dukovan projevily zájem čínské firmy.

V médiích se objevila informace, že Číňané požadují po české vládě slib, že některá z tamních firem dostane zakázku na dostavbu jaderného bloku v Česku automaticky, bez výběrového řízení. Ministr průmyslu Mládek (ČSSD) informaci popřel. [celá zpráva]

„Musíme nejdříve učinit ještě další tři až čtyři kroky, které budou předcházet výběru dodavatele, a od etapy samotného výběru jsou tyto kroky ještě časově dosti vzdálené. Není proto v současném stádiu absolutně možné ze strany státu preferovat jakoukoli konkrétní variantu, tedy ani variantu výběru jednoho dodavatele,” uvedl k tomu vládní zmocněnec Štuller.

ČEZ zrušil v dubnu 2014 tendr na dostavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. Důvodem bylo to, že česká vláda na stavbu neposkytla státní garance. Zrušeného zadávacího řízení se účastnila americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200, a než byla z tendru vyřazena, také francouzská Areva.

Reklama

Výběr článků

Načítám