Hlavní obsah

Vláda schválila plán stavby nových jaderných bloků, jeden prý vyjde až na 150 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko potřebuje neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Plyne to z plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR, který schválila vláda. Plán neřeší financování ani státní záruky výstavby. Šéf ČEZ Daniel Beneš prohlásil, že si stavbu jaderné elektrárny bez vstupu státu neumí představit. Stát ale prosazuje, aby stavbu financoval ČEZ.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

"Nedovedu si představit, že by ČEZ vyhlásil, že bude stavět jadernou elektrárnu, a podařilo se mu to, aniž by do toho Česká republika nějakým způsobem vstupovala," řekl ve středu Beneš poslancům. ČEZ počítá s tím, že výstavba každého nového jaderného bloku v ČR bude stát řádově 120 až 150 miliard korun.

Právě proto, že nedostal státní záruky, zrušil loni ČEZ tendr na dva nové bloky Temelína. Již dříve vedení firmy uvedlo, že pro stavbu nových bloků by rádo získalo strategického partnera, který by nesel část rizik.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Beneš potvrdil, že jako první zřejmě dojde k vyhlášení tendru na stavbu jednoho nového bloku v Dukovanech. Podle Beneše bude zhruba v roce 2020 vybrán dodavatel, následně bude zažádáno o územní rozhodnutí a povolení k výstavbě tak, aby stavba mohla být zahájena kolem roku 2025. Následovat má výstavba nového bloku v Temelíně. O potenciálních druhých nových blocích v obou lokalitách je pak podle něj možné uvažovat kolem roku 2050.

Plán, který vláda ve středu schválila, navazuje na aktualizaci Státní energetické koncepce, přijaté před dvěma týdny. Podle ní má být právě jádro hlavním zdrojem výroby energie v ČR v dalších desetiletích.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prosazuje, aby výstavbu nového bloku v Dukovanech, který podle dřívějších vyjádření politiků zřejmě přijde na řadu jako první, financoval samotný ČEZ. To je preferovanou variantou státu.

 Do bloků by měl investovat ČEZ, případně její dceřiná firma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám