Hlavní obsah

Meziroční růst cen výrobců v únoru dál zrychloval

Meziroční růst cen výrobců v únoru znovu zrychlil. V zemědělství se ceny zvýšily o 22,9 procenta po lednovém růstu o 21,4 procenta. U průmyslových výrobců zrychlil růst na 21,3 procenta z 19,4 procenta a ve stavebnictví na 8,6 procenta z 8,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Meziročně vyšší byly v únoru i ceny tržních služeb pro podniky, a to o 4,3 procenta, zatímco v lednu o 3,2 procenta.

„Meziroční růst cen výrobců v tuzemském průmyslu v únoru dále akceleroval a překonal očekávání finančního trhu a je výrazně nad prognózou centrální banky," řekl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Za zrychlením meziročního růstu výrobních cen v průmyslu lze podle něj stejně jako v lednu vystopovat prudký růst cen v odvětví elektřiny, plynu a páry, za zmínku stojí také zrychlení růstu výrobních cen v potravinářském průmyslu.

Průmyslová produkce mírně vzrostla, brzdí ji automobilový průmysl

Ekonomika

„Více varovná je aktuální meziměsíční statistika," doplnil analytik Cyrrusu Vít Hradil. Právě výrazný cenový skok mezi lednem a únorem podle něj ukazuje, že zdražování se zdaleka nezastavilo u novoročního přeceňování, které v lednu přichází standardně, ale pokračuje silným tempem i nadále.

„Na první indikace obratu směrem k lepšímu navíc stále jen marně čekáme. Zemědělské výrobky mají vzhledem k vývoji na globálních trzích 'nabito' k dalšímu zdražování," dodal.

V rostlinné výrobě ceny vzrostly o třetinu, v živočišné o 11 procent. Ceny olejnin byly letos v únoru vyšší o 44,2 procenta, obilovin o 34,3 procenta a brambor o téměř pět procent. Naopak ovoce zlevnilo o 14,5 procenta a zelenina o bezmála osm procent. Ceny skotu se zvýšily o 16,4 procenta, mléka o 13,7 procenta, drůbeže o 8,6 procenta a vejce zdražila o více než pět procent.

Cena pšenice zdraží chleba a maso

Ekonomika

V průmyslu nejvíce rostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. „Úhrnný index významně ovlivnily ceny elektřiny, plynu a páry, které se zvýšily o 45,5 procenta, z toho elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 57,7 procenta," uvedli statistici.

Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily téměř o čtvrtinu, chemické látky a výrobky o 47,5 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 9,5 procenta.

Stavebnictví se v lednu dařilo, i díky dobrému počasí

Ekonomika

Materiály a výrobky pro stavebnictví meziročně zdražily zhruba o pětinu. V oblasti tržních služeb pro podniky se ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě zvýšily o 15,6 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 13,9 procenta a za služby v oblasti zaměstnání o 12 procent.

Ve všech čtyřech případech se ceny výrobců zvýšily i v meziměsíčním srovnání. V zemědělství to bylo o tři procenta, v průmyslu o 2,2 procenta, ve stavebnictví o 0,6 procenta a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti letošnímu lednu o 1,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám