Hlavní obsah

Merkelová vyzdvihla Kohlovo euro, podle ní se osvědčilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová v noci ze čtvrtka na pátek na slavnosti ke 30. výročí volby Helmuta Kohla spolkovým kancléřem vyzdvihla význam eura, o jehož zavedení se její předchůdce zasadil. I přes současné otřesy v eurozóně se však podle kancléřky společná měna osvědčila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová se tak nepřidala k některým německým kritikům, podle nichž je za nynější problémy v eurozóně spoluodpovědný právě Kohl kvůli špatně nastaveným pravidlům při zavádění jednotné evropské měny.

"Euro je víc než pouhá měna," zdůraznila Merkelová, podle níž nejdéle sloužící německý kancléř v poválečných dějinách dříve než jiní rozpoznal, že společné platidlo učiní evropskou integraci nezvratnou.

"Přes všechny turbulence, které nyní zažíváme, se euro podle našeho názoru osvědčilo. Je ekonomickým, politickým a symbolickým vyjádřením sjednocené Evropy," uvedla kancléřka, která za svůj politický vzestup v 90. letech vděčí právě Kohlovi.

Kancléř Kohl se zasloužil o naši zem a o Evropu.
Německá kancléřka Angela Merkelová

Jeho jméno je v jeho vlasti i ve světě neodmyslitelně spjato se znovusjednocením Německa v roce 1990, za které si vysloužil přídomek kancléř-sjednotitel. Merkelová ho však dnes označila za "kancléře důvěry", které se těšil u představitelů tehdejších velmocí USA a Sovětského svazu, což podle ní napomohlo rychlému sjednocení po pádu komunismu v někdejší NDR o rok dříve.

"Kancléř Kohl se zasloužil o naši zem a o Evropu," uvedla na adresu jeho působení v čele bonnské a později berlínské vlády v letech 1982 až 1998. K 30. výročí jeho první volby kancléřem mu věnovala známku s jeho portrétem.

Dvaaosmdesátiletý politik v krátkém projevu poděkoval za slova uznání, kterých se mu v zaplněném atriu Německého historického muzea v Berlíně dostalo nejen od Merkelové, ale i bývalého předsedy Evropské komise Romana Prodiho nebo velvyslanců USA a Ruska. "Byla to fantastická doba," shrnul svou vládní éru s námahou mluvící Kohl, který je od vážného úrazu hlavy v roce 2008 upoután na vozík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám