Hlavní obsah

Marže čerpacích stanic bude kontrolovat i Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlídání marží u čerpacích stanic si podobně jako Česká republika předsevzalo i Rakousko. Místní úřad pro kontrolu hospodářské soutěže (BWB) chce zjistit, zda k současným vysokým cenám nevedla kromě aktuálních událostí, jako jsou válka na Ukrajině a západní protiruské sankce, také nedostatečná konkurence na trhu.

Foto: Murat Marijan, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ve svém pondělním sdělení úřad uvedl, že několik stížností v této záležitosti už obdržel. Kritika se v posledních dnech v Rakousku zvedla kvůli tomu, že ceny pohonných hmot neklesly, i když ceny ropy na globální trhu se snížily.

Úřad chce kromě čerpacích stanic v Rakousku prověřit i rafinerie. Pokud by zjistil nesrovnalosti, může BWB vyměřit pokutu až 0,5 procenta z tržeb v předchozím finančním roce. Pokud firma nespolupracuje, může se pokuta vyšplhat až na procento z celkových tržeb.

BWB uvedl, že zohlední vývoj cen ve vybraných sousedních zemích. Počítá s tím, že tlak na cenu v příhraničních regionech vyvolalo zastropování ceny pohonných hmot v Maďarsku a ve Slovinsku.

Nafta je o něco dražší než v ČR

Litr nafty stojí podle údajů společnosti ADAC v Rakousku v průměru 1,72 eura (42,50 Kč). Je tak o 22 centů dražší než v České republice.

Údaje pro kontrolu marží z paliv poslalo přes 90 procent čerpacích stanic

Válka na Ukrajině

Ve Slovinsku vyjde litr nafty na 1,67 eura (41,20 Kč) a v Maďarsku v přepočtu na 1,26 eura (31,10 Kč). V Německu zákazník zaplatí za litr dieselu 2,32 eura (57,30 Kč) a na Slovensku 1,19 eura (29,40 Kč), uvádí ADAC.

Nejvýše se cena dieselu v Rakousku zatím tento měsíc dostala na 2,023 eura (49,90 Kč). Začátkem ledna, tedy před invazí na Ukrajinu, činila v průměru 1,38 eura (34,10 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám