Hlavní obsah

Majitelé Jukosu požadují po Ruské federaci 28 miliard USD

– MOSKVA

Ruská společnost Menatep, která je hlavním vlastníkem ropné společnosti Jukos, doručila ruské vládě požadavek na zaplacení odškodného v objemu 28,3 miliardy dolarů (zhruba 660 miliard Kč). Podnik se chce s Ruskou federací soudit za zmařené investice Jukosu.

Foto: HZS Zlínského kraje

Plameny zničily padesát úlů.

Článek

O požadavku jako první informoval německý list Handelsblatt, který se odvolával na své zdroje. Informace ve středu agentuře Reuters potvrdil výkonný ředitel Menatepu Tim Osborne.

"Doručili jsme Ruské federaci oznámení o zahájení arbitrážního řízení. Částka 28,3 miliardy dolarů bude upřesněna, jakmile budeme znát závěry forenzního auditu, který má určit rozsah ušlého zisku," řekl Osborne.

Podle Osborna Rusko porušilo Energetickou chartu, což je mezinárodní úmluva, která si klade za cíl vynucovat dodržování mezinárodního práva v otázkách investic do energetického sektoru.

Pokud nezaplatí, hrozí arbitráž

Pokud Rusko nezaplatí, zástupci Menatepu budou trvat na tom, aby se arbitrážní řízení konalo v některé ze západních zemí a nevyloučili ani řízení u mezinárodního soudu v Haagu nebo u soudu ve Stockholmu. "Určitě to bude v západní jurisdikci, kde existuje právní stát," řekl Osborne.

Požadovaná částka podle Menatepu odráží pokles hodnoty akcií Jukosu od doby, kdy byl vzat do vazby bývalý hlavní majitel Jukosu Michail Chodorkovskij. Vyčíslené škody berou v úvahu také předpokládanou dnešní hodnotu firmy, pokud by do jejího podnikání tehdy nezačal zasahovat Kreml.

Žalující strana tvrdí, že hodnota Jukosu v říjnu 2003, tedy těsně předtím, než byl Chodorkovskij vzat do vazby, činila zhruba 17 miliard dolarů. Chodorkovskij je obviněn ze zpronevěry a podvodu při privatizaci a pokud ho úřady shledají vinným, hrozí mu až desetiletý trest.

Jukos má úřadům zaplatit v přepočtu asi 680 miliard Kč, tedy zhruba stejnou částku, kterou teď majitelé Jukosu požadují po vládě. Kreml tvrdí, že jde o daňové nedoplatky, což ale zástupci Jukosu odmítají a tvrdí, že firma daně vždy platila. Jukos se při těžbě nejvíce spoléhal na divizi Juganskněftěgaz, ta ale po velmi zvláštní aukci skončila v rukou státní společnosti Rosněfť.

Souboj soudů

Jukos loni v prosinci požádal o soudní ochranu před věřiteli v USA, kde mu soud v Houstonu částečně vyhověl a vydal odklad na prodej divize Juganskněftěgaz. Rusko ale rozhodnutí soudu podle očekávání ignorovalo. Americký soud má 16. února rozhodnout, zda případ spadá do jeho působnosti a zda se jím vůbec bude zabývat. Podle pozorovatelů je dnes oznámený krok Jukosu pochopitelný a je vnímán jako tlak na zahraničí.

"Výsledek obou těchto případů je obtížné předvídat, ale Jukos i Menatep Group jsou jasně odhodlány otevřít další případy, pokud ty současné nedopadnou v jejich prospěch," poznamenala makléřská společnost United Financial Group. Rusko Energetickou chartu sice podepsalo, ale neratifikovalo ji ve všech bodech. To ale na celou věc podle Osborna nebude mít nepříznivý dopad.

"Ruská federace Jukos rozebrala, aktiva vyvlastnila a případ samotný je vendetou proti panu Chodorkovskému," řekl Osborne. S tímto hodnocením kauzy se ztotožňují i pozorovatelé a zahraniční média.

Podle německého ekonomického listu Handelsblatt odškodné za Jukos požadují firmy Hulles Enterprises a Yukos Universal Ltd. To jsou dvě hlavní součásti Menatepu. Tyto podniky dohromady drží 51 procent akcií Jukosu. Menatep Group je registrovaný na Gibraltaru a od loňského listopadu, kdy poprvé varoval před stíháním Kremlu, se podle Osborna dočkal od ruských úřadů mnoha výpadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám