Hlavní obsah

Maďarská inflace stoupla na 11,7 procenta, zdražuje hlavně jídlo

Míra inflace v Maďarsku v červnu vystoupila na 11,7 procenta, což je o procentní bod více než v květnu. Informoval o tom v pátek maďarský statistický úřad, růst překonal odhady analytiků. Nejvíce se zvyšovaly ceny potravin, dražší je ale i zboží dlouhodobé spotřeby. Jen za červen se ceny v průměru zvýšily o 1,5 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Tržnice v Budapešti (archivní foto)

Článek

Ekonomové s dalším růstem cen v Maďarsku počítali. V průměru však odhadovali, že inflace vystoupí na 10,9 procenta.

Maďarsko začalo už koncem loňského roku využívat zastropování cen pohonných hmot a letos platnost tohoto opatření prodloužilo. Teď má nejnižší inflaci z Visegrádské skupiny (V4), jejíž součástí je i Česká republika, Polsko a Slovensko. Na začátku února maďarská vláda také snížila ceny základních potravin, například vepřového masa, oleje a mouky, na úroveň z poloviny loňského října.

Inflace ve Švýcarsku stoupla nejvýše za 29 let, o 3,4 procenta

Ekonomika

Ceny potravin se v Maďarsku v červnu meziročně zvýšily o 22,1 procenta. Zdražil zejména margarín (+58,1 procenta), sýr (+43,4 procenta), těstoviny (+39,9 procenta), chleba (+39,7 procenta), drůbeží maso (+37,1 procenta) a dále například mléčné produkty (+36,5 procenta) a vejce (+34,3 procenta).

Ze zbylých států V4 zveřejnilo údaje za červen zatím jen Polsko, kde inflace podle předběžných údajů vystoupila na 15,6 procenta, nejvýše za 25 let. V České republice míra inflace v květnu podle statistického úřadu vystoupila na 16 procent a je nejvyšší od konce roku 1993. Na Slovensku v květnu inflace zrychlila na 12,6 procenta a dosáhla tak maxima od června roku 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám