Hlavní obsah

Luxusní auta jdou na odbyt, BMW hlásí rekordní prodeje

Berlín

Největší světový výrobce luxusních automobilů BMW v letošním roce dosáhl rekordního prodeje kolem 1,8 miliónu vozů. Uvedl to finanční ředitel podniku Friedrich Eichiner v rozhovoru pro německý list Die Welt. Loni firma prodala 1,67 miliónu vozů.

Foto: BMW

BMW řady 7 (2012)

Článek

„Jedním z našich cílů pro letošní rok bylo zvýšení prodeje a dosažení nového rekordu v dodávkách. Se zhruba 1,8 miliónu vozů jsme toho dosáhli,“ řekl Eichiner.

BMW hodlá podle finančního ředitele zvyšovat prodej také v příštím roce navzdory čím dál obtížnějším ekonomickým podmínkám. „Evropský trh nebude růst. V nejlepším případě bude stagnovat,“ předpověděl Eichiner. Naopak na trhu ve Spojených státech je podle Eichinera šance na další oživování. Celý tamní automobilový trh by mohl stoupnout o pět procent a luxusní segment ještě silněji. S pokračujícím růstem počítá BMW také na čínském trhu.

Společnost minulý měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí díky silné poptávce na čínském trhu zvýšila čistý zisk o 16 procent na 1,3 miliardy eur (téměř 33 miliard korun). Čtvrtletní tržby stouply o 14 procent na rekordních 18,8 miliardy eur.

V březnu firma uvedla, že hodlá dosáhnout celoročního prodeje přes dva miliony vozů v roce 2016, tedy o čtyři roky dříve, než původně plánovala. Dodala, že si chce nadále udržet náskok před domácími konkurenty Audi a Daimler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám