Hlavní obsah

Lufthansa propustí 26 tisíc lidí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá letecká společnost Lufthansa propustí 26 tisíc lidí. Informoval o tom server listu Die Welt. Znamená to, že se firma zbaví zhruba každého pátého pracovníka. Dalším zaměstnancům pak hrozí krácení mzdy.

Foto: Stein Silas, Reuters

Dvě letadla Airbus A380 společnosti Lufthansa na letišti v Mnichově

Článek

Akcie Lufthansy odpoledne prudce oslabovaly. Před 15. hodinou odepisovaly 8,5 procenta na 10,22 eura (272,75 Kč) za kus.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr původně hovořil o zrušení zhruba 10 tisíc pracovních míst. Později nevyloučil ani dvojnásobný počet.

Po jednání s odbory potom oznámil, že skončí celkem 22 tisíc plných úvazků, což odpovídá propuštění zhruba 26 tisíc zaměstnanců.

Lufthansa za čtvrtletí prodělala 55 miliard korun

Ekonomika

Ze 137 tisíc zaměstnanců Lufthansy přitom už teď 87 tisíc funguje v režimu takzvaného kurzarbeitu, kdy na větší část jejich mzdy přispívá stát, aby je společnost nemusela propouštět.

Nový německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF na konci května schválil balíček pomoci pro Lufthansu ve výši devět miliard eur (245 miliard korun). Následně tuto státní pomoc posvětil i Brusel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám