Hlavní obsah

Listerióza z melounů připravila o život ve Spojených státech už 28 lidí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet obětí souvisejících s listeriózou způsobenou kontaminovanými melouny stoupl ve Spojených státech už na 28, nakaženo je celkem 133 lidí ve 26 státech, jedna žena potratila. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Článek

Jako zdroj nákazy byly identifikovány tzv. kantalupské melouny (pro svou příchuť zvané též ananasové melouny) společnosti Jensen Farms se sídlem v Denveru ve státě Colorado. Důvodem byly podle všeho špatné hygienické podmínky při skladování. Problémy se objevily koncem července, ovoce bylo staženo v půlce září.

„Tragická úmrtí v důsledku této nákazy nám znovu ukázala, že je třeba neustále řešit a zlepšovat bezpečnost v potravinářském odvětví,“ uvedla komisařka Margaret Hamburgová z amerického Úřadu pro potraviny a léky.

Jedná se o nejsmrtelnější epidemii listeriózy v USA za poslední čtvrtstoletí. V roce 1985 měkký sýr obsahující nebezpečnou bakterii způsobil smrt 18 dospělých a 10 novorozenců, navíc se podepsal pod 20 potratů.

Onemocnění má poměrně dlouhou inkubační dobu, někdy až dva měsíce po konzumaci kontaminovaných potravin. Nejvíce vystaveni riziku jsou starší lidé, těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou. K příznakům patří horečka a bolesti svalů, průjmy a další žaludeční problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám