Hlavní obsah

Lidé chtějí více topit dřevními palivy, na trhu je ale nedostatek kotlů a kamen

Tuhá paliva jako dřevo nebo uhlí jsou v období topné sezony obvyklou a mnohdy levnější alternativou k elektřině či plynu, přičemž letos to platí dvojnásob. Kvůli rostoucím cenám energií navíc začínají Češi pomalu objevovat vedle dřeva také pelety. Problém mohou ale mít ti, kdo si chtějí koupit nový kotel nebo kamna; těch je na trhu značný nedostatek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ceny elektřiny a plynu letí v posledních měsících nahoru. Řada dodavatelů už oznámila, že v příštím roce zdraží. Lidé v rodinných domech tak více než obvykle obrací svou pozornost na dřevní paliva jako zdroj tepla.

Dřevo je v Česku dlouhodobě cenové výhodné a podle předsedy Klastru Česká peleta Vladimíra Stupavského by to tak mělo zůstat i v následujících letech.

„Díky dostatečným zásobám, a tak trochu i kůrovci se Česko stává pilařskou velmocí, skokově se navýšily kapacity domácích pil, a to pomáhá stabilizovat a současně zlevňovat veškerý dřevní sortiment,“ řekl Stupavský, podle kterého začínají být atraktivní také pelety, malé válečky vylisované z pilin, tedy z dřevěného odpadu.

Pelety se na rozdíl od dříví nemusí štípat. Oproti hnědému uhlí jsou pak nejen ekologičtější, ale dokonce i výhřevnější. Cenově jsou přitom srovnatelné.

Elektřina i plyn v příštím roce zdraží. ERÚ zvýšil regulovanou cenu

Ekonomika

„Ceny pelet jsou stále podobné, v létě bývají nižší asi o 15 procent, v zimní topné sezoně naopak zdraží, na jaře opět zlevní. Naštěstí nijak nekopírují to, co se děje s plynem a elektřinou,“ uvedl Stupavský.

Při porovnání května 2021 a října 2021 zaznamenali prodejci dřevních pelet podle klastru nárůst nových objednávek o 60 procent.

Obrovský skok v prodeji, konkrétně o 50 procent oproti loňskému roku, potvrdil Novinkám i internetový prodejce pelety-cesko.cz.

„Není to způsobeno pouze zvýšením ceny elektrické energie a plynu, ale i přechodem zákazníků od uhlí na pelety,“ uvedl za obchod Petr Hantil starší.

Výrobci kotlů nestíhají

Zatímco dřeva je dostatek, opačně tomu je u kotlů a kamen, kde aktuálně poptávka vysoce převyšuje nabídku. Jednou z příčin je, že na českém trhu skončily dvě firmy. Dakon ukončil výrobu v listopadu 2019 a Viadrus o rok později.

„Jejich výroba u nás velmi chybí. Firmy, které zde zůstaly, jsou tím zaskočeny a absolutně nestíhají vyrábět,“ řekl Novinkám Martin Horák, spolumajitel internetové prodejny akoupelnyatopeni.cz.

Na znatelné nedostupnosti kotlů se podle něj negativně podepsala i koronavirová epidemie, kvůli níž došlo ke zdražování a nedostatku materiálu.

Na výměnu starých kotlů další dotace

Finance

„Třeba naše firma má u několika zbylých výrobců objednány stovky kotlů už půl roku a nevíme, kdy je dostaneme,“ dodal.

Stejné problémy má také obchod Stavebniny DEK. „Poptávka je vyšší než nabídka, a na kotle tak zákazníci mnohdy čekají i několik měsíců od objednání,“ potvrdil produktový manažer společnosti Lukáš Ingr.

Zvýšený zájem o kotle je dán i tím, že v září příštího roku začne platit novela zákona zakazující používání neekologických kotlů, které nesplňují 3. emisní třídu a vyšší.

„Na trhu je kotlů, které tuto podmínku nesplňují, v provozu stále více než 100 tisíc kusů. Výrobní kapacity výrobců jsou však něco kolem 20 tisíc kusů za rok,“ podotkl Ingr.

Stupavský však označil tato čísla za nepřesná. Roční kapacita českých výrobců kotlů je podle něj kolem 80 tisíc kusů, tedy zhruba čtyřikrát vyšší. Na druhou stranu nevyhovujících kotlů je víc, ministerstvo životního prostředí odhaduje jejich počet na 300 tisíc.

Výrobci kotlů se snaží svou produkci navyšovat. Například firma Atmos ji letos navýšila o 40 procent.

Pořizujete kvůli rostoucím cenám energie kamna? Pak nezapomeňte zkontrolovat komín

Tipy a trendy

„Největší je zájem o kotle s ručním přikládáním, tedy především o kotle na dřevo. Nesmíme však zapomenout na to, že kvůli vysoké ceně plynu jdou do popředí i kotle na pelety,“ sdělil Novinkám ředitel společnosti Petr Cankař.

Třeba v již zmíněném e-shopu akoupelnyatopeni.cz ale kotle na pelety prodávají jen v minimálním množství.

„Ono to s nimi není úplně jednoduché. Velmi záleží na palivu, které do nich dáváte. Kvalitu pelet člověk nemá jak ověřit a pak se často stává, že se pelety spékají a kotel nehřeje, jak má, nebo dokonce vůbec. Lidé si pak stěžují bohužel na prodejce, a ne na výrobce kotlů nebo pelet,“ zdůvodnil Horák.

Podle Stupavského je ale kvalita pelet pravidelně kontrolována, neboť podléhá celosvětové certifikaci ENplus. „Pokud některý z cca 15 parametrů jakosti nevyjde, musí dojít okamžitě k nápravě, jinak se certifikace ztrácí. Není možné aby si lidé sami palivo ověřovali, musí to fungovat jako u benzínových pump - jedu natankovat, neřeším kvalitu, tu hlídá někdo přísný za mě. Přesně tak to funguje u pelet,” vysvětlil.

Peletová kamna Češi teprve objevují

Výrobní kapacitu navyšují také v Haas+Sohn, kde se specializují jen na kamna. Těch měsíčně vyrobí mezi 1000 a 1 500 kusy.

„Poptávku nestíháme uspokojovat tak, jak bychom chtěli, protože musíme dostát závazkům i pro zahraniční partnery, a tak všechno, co vyrobíme, není určené jen na český trh,“ řekla Novinkám Michaela Cintlová z PR oddělení s tím, že výrobu narušuje i zpoždění v dodávkách komponent a materiálu.

Češi mají podle Cintlové největší zájem o teplovzdušná krbová kamna na dřevo, která používají jako doplňkový zdroj tepla. Kromě toho si s nimi vytápějí místnost například i pro navození atmosféry.

Naopak peletová kamna jsou oblíbená především v zahraničí. „U nás to lidé teprve objevují. Taková kamna si řídí proces spalování sama a jsou tudíž ekonomická. Navíc se šetrným přístupem k přírodě,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám