Hlavní obsah

Na výměnu starých kotlů další dotace

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě zhruba rok mají domácnosti na to, vyměnit svůj starý kotel na uhlí nebo dřevo, nedosahuje-li alespoň 3. emisní třídy. Jinak bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun. Stát jim nově nabídne další dotace na výměnu. Vybrané skupiny domácností mohou dostat až 95 procent nákladů na pořízení nového kotle.

Ilustrační snímek

Článek

Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že žádosti o finanční podporu bude přijímat až do nejzazšího termínu v září 2022 poté, co se u Evropské komise podařilo vyjednat finanční prostředky na pokračování kotlíkových dotací. K tomu připravilo peníze navrch pro domácnosti s nižšími příjmy. Nové žádosti začne přijímat na přelomu září a října.

„Naším cílem není postihovat domácnosti za nevyměněné kotle, ale chceme opravdu dosáhnout co nejrychlejšího stažení starých neekologických kotlů, které nám prokazatelně otravují ovzduší a zkracují život,“ prohlásil ministr Richard Brabec (ANO).

Je nejvyšší čas na výměnu starých kotlů. Vyplatí se plyn, či tepelné čerpadlo?

Finance

Úřad poukázal, že od roku 2015 bylo vyměněno 85 tisíc starých kotlů, a to přineslo roční snížení emisí CO2 o 471 milionů kilogramů a o 568 tun méně emisí prachových částic.

Automatická vyšší podpora důchodcům

Odhaduje se, že vyměnit zbývá zhruba 300 tisíc kotlů, někteří lidé je ale nemusí mít jako hlavní, nýbrž jen záložní zdroje, a číslo je tudíž přibližné.

Na kotlíkové dotace 2021+ bude k dispozici minimálně 14 miliard korun. Podle odhadů ministerstva by to mělo stačit na výměnu dalších alespoň 150 tisíc starých kotlů.

Brabec však slíbil, že zajistí další peníze, pokud by obnos nestačil. Resort ujistil, že peníze dostane každý, kdo požádá a splní podmínky.

Dokonce se po 1. září 2022 provozovateli odpustí případná pokuta, bude-li jeho žádost o podporu chystané výměny ještě ve stavu vyřízení.

Kolik půjde čerpat
Domácnosti s nižšími příjmy Dotace 95 procent ze způsobilých výdajů s limity:
Plynový kondenzační kotel100 tisíc Kč
Kotel na biomasu (ruční dodávka i samočinná dodávka paliva)130 tisíc Kč
Tepelné čerpadlo130 tisíc Kč
Ostatní domácnosti Dotace 50 procent ze způsobilých výdajů s limity:
Rodinný důmBytový dům (jednotka)
Plynový kondenzační kotel35 tisíc Kč12 tisíc Kč
Kotel na biomasu80 tisíc Kč25 tisíc Kč
Tepelné čerpadlo pro teplovodní vytápění80 tisíc Kč25 tisíc Kč
Tepelné čerpadlo vzduch–vzduch60 tisíc Kč18 tisíc Kč
Napojení na soustavu zásobování teplem40 tisíc Kč10 tisíc Kč
Kombinovaná výroba elektřiny a tepla--30 tisíc Kč
Za kombinaci s dalšími úspornými opatřeními je bonus.
Zdroj: MŽP

Resort se chce soustředit na domácnosti s nižšími příjmy. Těm nabízí dotaci až 95 procent, maximálně však 100 tisíc korun na plynový kondenzační kotel a 130 tisíc na kotel na biomasu či tepelné čerpadlo. Vyčlení na to celkem 5,5 miliardy korun.

Jedná se o domácnosti, kde jeden člen vydělal v roce 2020 maximálně 170 900 korun čistého příjmu. Je-li čtyřčlenná domácnost s dvěma dětmi, pak je strop za oba rodiče 683 600 korun čistého za celý rok 2020.

Na podporu až 95 procent budou mít automaticky nárok také domácnosti složené čistě z důchodců pobírajících důchod. Tímto skončí dosavadní bonus 7500 Kč v oblastech se zvýšeným znečištěním ovzduší, ale zůstává dlouhodobý bonus deset procent z celkové výše dotace v programu Nová zelená úsporám pro domácnosti z Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje.

Neekologické kotle nám prokazatelně otravují ovzduší a zkracují život
Richard Brabec

Ostatní domácnosti mohou čerpat až 50 procent na výměnu kotle. I zde jsou limity, přičemž nejvyšší, až 100 tisíc korun, může být dotace na vybrané kotle na biomasu v rodinném domě.

Od roku 2015 si lidé požádali o výměnu 120 tisíc kotlů v hodnotě 11,8 miliardy. Z toho nejméně 105 tisíc žádostí uspělo. Za dosavadní výměnu 85 tisíc kotlů bylo vyplaceno 9,3 miliardy korun.

Aktuálně se ještě rozdělují poslední zbylé peníze z prvních tří vln kotlíkových dotací, poslední výzvy v rámci původního schématu plánuje ještě Olomoucký, Jihočeský, Ústecký kraj a kraj Vysočina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám