Hlavní obsah

Libra výrazně posílila díky nadějím na setrvání Británie v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Tokio

Britská libra zahájila týden výrazným růstem, protože některé průzkumy mezi britskými voliči signalizovaly stoupající podporu setrvání Británie v Evropské unii. V úvodu pondělního asijského obchodování libra stoupla vůči dolaru o 1,2 procenta a dostala se na 1,4545 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 8. června.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministr financí George Osborne

Článek

Referendum o dalším setrvání Británie v EU se koná ve čtvrtek 23. června. Britský ministr financí George Osborne v neděli řekl, že takzvaný brexit by poškodil hospodářství Británie zřejmě víc, než uváděly dosavadní vládní odhady. Ekonomická aktivita by podle něj mohla klesnout o více než pět nebo šest procent, jak uvádějí nynější odhady.

Posun voličů směrem k udržení Británie v EU podle agentury Reuters ukázaly tři ze šesti průzkumů zveřejněných během víkendu. Například podle průzkumu agentury Survation pro nedělník Mail on Sunday by setrvání Británie v EU podpořilo 45 procent dotázaných, zatímco pro brexit by hlasovalo jen 42 procent respondentů. V předchozím průzkumu agentury Survation byl přitom poměr sil přesně opačný.

Brexit by mohl zvýšit tlak na růst kurzu franku

Pokud se Britové rozhodnou pro vystoupení z EU, může to mít zprostředkovaně dopad na euro a pravděpodobně by to vedlo k růstu kurzu švýcarského franku. Řekl to v neděli šéf největší švýcarské banky UBS Axel Weber. Byl by to podle něj výsledek nutnosti stanovit v takové situaci novou vizi, před čímž by se Unie ocitla.

„Kdyby Británie vystoupila (z EU), vyvstává otázka, jaké to bude mít dopady na další rozvoj EU,” uvedl Weber ve vysílání švýcarské televize SRF 1. V takovém případě by bylo třeba navrhnout novou strategii. „To bude mít dopady na euro,” poznamenal Weber, který dříve působil jako šéf německé centrální banky.

Vzhledem k tomu, že švýcarský frank je v Evropě tradičně považován za bezpečný přístav, tlak na růst jeho kurzu by se mohl ještě zvýšit, pokud by se euro a britská libra ocitly v problémech, řekl Weber.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Euro je silnější než švýcarský frank, aktuálně se prodává za zhruba 1,08 CHF. V posledních letech ale prošlo prudkými výkyvy a frank byl přechodně i silnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám