Hlavní obsah

Letiště musí zpřísnit bezpečnostní opatření. Lidé to pochopí, tvrdí šéfka EasyJet

Novinky, Tomáš Volf

Mezinárodní letiště nejen v severní Africe, ale po celém světě budou muset zpřísnit bezpečnostní opatření, i když to bude znamenat delší čekání cestujících a zvýšené náklady. V souvislosti s možným teroristickým útokem na let z egyptského Šarm-aš Šajchu do Petrohradu to řekla ředitelka britských nízkonákladových aerolinek EasyJet Carolyn McCallová.

Foto: Ahmed Abd El-Latif, ČTK/AP

Britský úředník s turisty při odletu z egyptského letiště v Šarm-aš Šajchu

Článek

Bezpečnost na mnoha světových letištích se musí ”od základu“ zpřísnit, řekla McCallová v rozhovoru pro BBC. Kvůli hrozbě, že se na palubu letadla dostane bomba, podle ní „šéfové aerolinek v noci nespí“.

"Bude to globální záležitost, nejen záležitost Egypta nebo severní Afriky,“ uvedla McCallová. EasyJet jsou po společnosti Ryanair druhými největšími nízkonákladovými aerolinkami v Evropě.

McCallová dodala, že některá letiště mají již nyní bezpečnostní opatření dostatečně přísná - včetně těch britských. Souhlasí ale s prohlášením britského ministra zahraničí Philipa Hammonda, že v řadě dalších zemí nejsou dostatečná. Mezi taková podle ní patří například letiště v Šarm-aš Šajchu.

"Myslím, že lidé s tím budou spokojení a aerolinky to podpoří, protože nikdo nechce bezpečnostní riziko,“ dodala.

Rusové nechtějí létat

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě se 31. října zřítilo nad severem Sinajského poloostrova. Nikdo z pasažérů ani posádky nepřežil. Příčina neštěstí stále není oficiálně známa, ale spekuluje se o bombě na palubě.

Británie jako první začala své občany minulý týden přepravovat za mimořádných bezpečnostních opatření zpět do vlasti. Rusko se později přidalo zákazem všech letů do Egypta. Cestovní agentury v Rusku navíc hlásí dramatický propad leteckých zájezdů nejen do Egypta.

Před cestami do Egypta své občany varovalo Dánsko, Norsko a Finsko. České ministerstvo zahraničí zatím své cestovní doporučení ohledně Egypta nezměnilo.

Šéfka EasyJet v rozhovoru pro BBC vyjádřila naději, že egyptská krize nezhorší vztah většiny lidí k létání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám