Hlavní obsah

Lesy ČR čekají kvůli kůrovci léta ztrát. Těžba prudce roste

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni zvýšil kvůli kůrovcové kalamitě těžbu dřeva o 30 procent na rekordních 13,89 milionu metrů krychlových. Nadbytek dřeva sráží jeho ceny, firma počítá do roku 2023 se ztrátovým hospodařením.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kácení stromů

Článek

Těžba jen kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,71 milionu metrů krychlových, řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi a jeho nynější hlavní snahou je zvládnutí kůrovcové kalamity.

Těžby dřeva v Lesích ČR jdou kvůli kůrovci razantně nahoru v posledních dvou letech. V letech bez kůrovcové kalamity byla těžba u Lesů ČR kolem osmi milionů metrů krychlových.

Drtivá část loňských těžeb připadla na takzvané nahodilé těžby v objemu 13,4 milionu metrů krychlových. Kromě těžby dřeva napadeného kůrovcem do nahodilých těžeb patří především těžby dřeva poničeného větrem, které loni představovalo zhruba 2,42 milionu metrů krychlových. Ostatní nahodilé těžby, třeba kvůli suchu, činily přibližně 1,2 milionu metrů krychlových.

Entomolog: V jednom smrku může zimovat 75 tisíc kůrovců

Věda a školy

Kůrovcové kalamitní oblasti jsou podle LČR již v každém kraji. Nejvíce chřadnou lesy na Vysočině a dále v Jihomoravském, Jihočeském, Moravskoslezském a Plzeňském kraji.

„Nejde ale jen o smrkové porosty, sucho postihlo i další dřeviny, například borovice nebo jasany,” uvedla Jouklová. Základním principem úspěšné obrany lesů před kůrovcem podle LČR zůstává včasné vyhledání napadených stromů, jejich pokácení a účinná asanace.

Těžba v lesích státního podniku Lesy České republiky (v milionech metrů krychlových)
201720182019
Těžba celkem:8,05310,65213,893
Z toho těžba kůrovcového dřeva:2,9975,9849,705
Zdroj: Lesy ČR

Ke konci loňského roku podnik evidoval 30 600 hektarů holin po 18 400 hektarech ke konci roku 2018. „Letos plánujeme vysazení 70 milionů sazenic lesních dřevin na 11 700 hektarech. Údaje se mohou během roku změnit, bude záležet na přírodních podmínkách vhodných pro zalesňování,” uvedla Jouklová. Loni podnik vysadil 60 milionů sazenic stromů.

Kůrovcové těžby pro podnik dělají především smluvní partneři. V podnikových lesních závodech mají Lesy ČR na těžbě nasazeno asi 750 vlastních dělníků. V letní sezoně jich je o třetinu více. "Využíváme všechny kapacity, lidi i stroje," uvedla Jouklová

Kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen, se odráží v tom, že podnik ve své strategii počítá do roku 2023 se ztrátovým hospodařením. Za loňský rok by měly být LČR ve ztrátě na úrovni jedné miliardy korun. Předloni měly zisk 70 milionů korun. Konkrétní hospodářské výsledky za loňský rok podnik zveřejní později.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám