Hlavní obsah

Lahvárenská část Vítkovic přejde pod samostatný Cylinders Holding

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud dceřiná firma skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG), společnost Vítkovice Cylinders, se osamostatní a stane se z ní lahvárenská skupina Cylinders Holding. Nová společnost bude působit na českém, polském, chorvatském a argentinském trhu, uvedla ve čtvrtek mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Foto: VMG

Nová společnost bude působit na českém, polském, chorvatském a argentinském trhu.

Článek

Vítkovice Cylinders jsou lukrativní a dlouhodobě výdělečnou částí skupiny. Vyrábějí například vysokotlaké ocelové lahve, které dodávají i jako zásobníky stlačeného vzduchu pro ponorky. [celá zpráva]

Podíly ve společnosti Cylinders Holding automaticky získají všichni stávající akcionáři společnosti Vítkovice Holding, která je nejvýše postavenou firmou ve struktuře VMG.

Podíly dostanou akcionáři ve stejném poměru, jaký jim patří ve společnosti Vítkovice Holding, to znamená Jan Světlík 90 procent, skupina KKCG B.V. Industry pět procent, a Milan Juřík s Jaromírem Šilerem dohromady také pět procent.

„Bude tak zachována jak stávající proporce, tak hodnota majetku vlastníků,“ nastínila mluvčí Kijonková.

Tři firmy ze skupiny jsou v úpadku

Cylinders Holding zahrnuje firmy Vítkovice Cylinders, polskou firmu Vítkovice Milmet, argentinské společnosti Cidegas a Sainver a Lahvárnu Brod v Chorvatsku. Vlastníci skupiny předpokládají, že zjednodušení struktury nabídne nové možnosti zhodnocení jejich majetku na základě rozvojových záměrů.

Z rozdělení by měla čerpat výhody i strojírenská část skupiny VMG. „Stane se menším, jasně zaměřeným a jednoznačně definovaným celkem, což jí mimo jiné zajistí větší šanci u investorů, které by tato část skupiny mohla případně získat pro stabilizaci a posílení pozice v oboru sofistikovaného strojírenství a navazujících služeb,“ dodala Kijonková.

Světlíkova skupina má přes 30 firem se zhruba 8000 zaměstnanci, loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Letos se však některé její společnosti dostaly do problémů a tři firmy, Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Envi a Vítkovice Gearworks, skončily v úpadku.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vítkovicích vyrábějí díly do ponorek

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dokončuje první testovací zakázku na výrobu tlakových nádob pro ponorky. Části, které slouží jako...

Výběr článků

Načítám