Hlavní obsah

Kvůli EET a eReceptu se zavře stovka ordinací, varuje sdružení praktiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až stovka praktických lékařů uzavře kvůli chystané byrokracii v podobě eReceptu a EET své ordinace. V pátek před tím varoval předseda Sdružení praktických lékařů Pavel Šonka. Podle jeho odhadů se uzavření ordinací, které mají průměrně dva tisíce registrovaných pacientů, dotkne až 200 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

EET a eRecept prý odnese zhruba ordinací, tvrdí sdružení praktiků.

Článek

Šonka tvrdí, že jde především o lékaře z méně atraktivních regionů, kde bude podle sdružení obtížné za ně najít náhradu. „Celá řada kolegů také avizuje, že ukončí činnost detašovaných ordinací. Někteří ordinují na více místech, mají jednu hlavní ordinaci a do vzdálenějších míst svého rajonu zajíždějí ordinovat třeba jednou týdně,” popsal Šonka.

S elektronickými recepty mají problém především starší lékaři. Česká lékařská komora již dříve upozorňovala, že část právě těchto lékařů by mohla své ordinace zavřít. „A to je v současné personální krizi problém. Odchod každého lékaře je pro nás citelný,“ uvedl tehdy mluvčí komory Michal Sojka.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Od roku 2018 bude pro lékaře předepisování eReceptů povinné. Ministerstvo zdravotnictví počítá se zmírněním povinnosti v situacích, kdy bude výpadek elektřiny či internetu, nebo lékař nebude mít z terénu připojení. Pacient kromě papírového receptu bude moci dostat i e-mail či SMS.

Povinnost evidovat tržby pro lékaře začne platit od března 2018, spolu s právníky, účetními, farmářskými trhy či stánkovým prodejem jsou součástí třetí vlny zavádění EET. Praktických lékařů je v Česku přibližně 5500.

Reklama

Výběr článků

Načítám