Hlavní obsah

Kvalitní klimatizaci lze pořídit za 10 tisíc korun

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klimatizace, o které je kvůli mimořádně vysokým teplotám mezi Čechy stále větší zájem, se dají pořídit už za sedm tisíc korun. Kvalitní výrobky však podle odborníků vyjdou alespoň na deset tisíc. K tomu je ale třeba připočíst stejnou částku za instalaci.

Článek

Právě o kvalitní modely je podle ředitele sítě prodejen elektrospotřebičů Datart Pavla Slámy stále větší zájem. "Důvodem je zvýšení kupní síly obyvatel a pokles cen klimatizačních jednotek. Letošní situace je úplně jiná než před třemi či čtyřmi lety. Tehdy bylo nemyslitelné sehnat kvalitní klimatizaci pod 20 tisíc korun, nyní je běžná cena kolem 10 tisíc," řekl Právu Sláma.

Jednodušší a levnější klimatizace jsou sice stále oblíbené, ale podle Slámy zdaleka neposkytují komfort jako lepší modely. "Na obtíž může být i to, že stále hučí," dodal. Doporučuje proto klimatizace s oddělenými jednotkami. "Asi v polovině případů si letos lidé pořizují klimatizace s vyšším výkonem, menší hlučností a nižší spotřebou energie," řekl Sláma.

Instalaci provede odborník

Koupíte-li si do bytu či domu klimatizaci, neznamená to, že ji můžete hned začít používat, jako například větrák. Je třeba odborná instalace, která může zabrat i celý den.

Podle Slámy si klimatizační jednotku může málokdo nainstalovat sám. "Letos jsme poprvé nabídli instalaci, protože zákazník si s ní sám těžko poradí. Nejdříve je vhodná návštěva odborníka, který podle konkrétního místa určí, jaký typ je nejvhodnější, jaký má mít klimatizace výkon," uvedl Sláma.

Koupí klimatizace tedy výdaje nekončí, neboť je třeba zaplatit za odbornou instalaci a pravidelné kontroly. "Instalace může stát stejně jako celá klimatizační jednotka, její cena může dosáhnout třeba 10 tisíc. Je to náročný zásah," upozornil Sláma. Někdy je totiž nutné provést při instalaci v bytě či domě i úpravy, u kterých je třeba stavební povolení.

Klimatizace má vydržet v provozu i více než deset let. Podle Slámy je doba životnosti podobná jako třeba u ledničky. "Klimatizace se však používá přibližně tři měsíce v roce, a tak vydrží být funkční dlouhou dobu," uvedl Sláma.

Před sezónou doporučuje nechat si klimatizaci zkontrolovat, při snížení tlaku v jednotce může poklesnout výkon zařízení až na polovinu. "Revize by měla stát do tisíce korun," dodal Sláma. Češi mají podle něho v oblasti vybavení domů a bytů klimatizací asi roční náskok před Slovenskem, to ale nyní vykazuje značný růst zájmu.

Klimatizaci je více než sto let

První klimatizace byla do provozu uvedena před 105 lety, 17. července 1902, kdy ji ve Spojených státech nainstaloval Willis Carrier. Po zkušenostech z léta 1901, kdy kvůli vedru špatně schly barvy a papír měnil rozměry, si ji objednala tiskárna Sackett-Wilhelm z newyorského Brooklynu. Z klimatizace, která nejen snižovala teplotu, ale také udržovala stabilní vlhkost, se rázem stal hit. Pořizovaly si ji další firmy, divadla či kina, časem se dostala i do domácností a nakonec i do dopravních prostředků včetně automobilů.

Ze společnosti, kterou Carrier založil, je dnes jeden z největších výrobců klimatizací s ročními tržbami přes 12 miliard dolarů a více než 45 000 zaměstnanci po celém světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplotní rekord v ČR opět padl

V pražském Klementinu padl potřetí za sebou teplotní rekord. Odpoledne tam naměřili 34,1 stupně, večer dokonce 35,4 stupně, což je o 1,4 stupně víc, než činil...

Z ledových nápojů v horku hrozí angína

Přestože lékaři neustále varují před škodlivostí opalování a doporučují dodržovat pitný režim, stále mnoho lidí to nedělá. Nejvíce jsou při vedrech ohroženi...

Výběr článků

Načítám