Hlavní obsah

Krym čeká blackout. Ukrajina mu omezí dodávky elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina chce v září značně omezit dodávky elektřiny na Krymský poloostrov, který letos na jaře anektovalo Rusko. Ukrajinská státní energetická společnost Ukrenergo oznámila, že proud na Krym nebude dodávat mezi 9:00 a 11:00 dopoledne a mezi 19:00 a 23:00 večer.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Opatření, které má trvat od příštího týdne až do 30. září, je podle Ukrenergo způsobeno nedostatkem paliva v ukrajinských elektrárnách, informovala ve středu agentura ITAR-TASS.

Podle ruského deníku Komersant, který na plánované výpadky dodávek na Krym upozornil, bude opatření ukrajinské společnosti znamenat úplné odstřižení velké části domácností a podniků od elektřiny. Krymský poloostrov má totiž jen velmi omezené vlastní zdroje a většinu energie mu dodávají právě ukrajinské elektrárny.

Moskvou dosazený úřadující krymský gubernátor Sergej Aksjonov uvedl, že Krym plně využije svých dvou tepelných elektráren a také zdrojů obnovitelné energie z větrných a solárních elektráren. Poptávce to ale nebude stačit.

Co se týče dodávek elektřiny, i na Ukrajině panuje nouzový stav. Boje na východě země totiž zastavily činnost tepelných elektráren, jež dodávají až 40 procent celkové ukrajinské spotřeby.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má zásobu plynu skoro na celou zimu

Domácnosti v Česku se v případě přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu nemusejí obávat, že by neměly čím topit. Zásobníky plynu jsou už téměř plné a proti roku...

Výběr článků

Načítám