Hlavní obsah

Kromě ČEZ zdraží v příštím roce i E.ON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě energetické společnosti ČEZ, která ve středu oznámila zvýšení cen elektřiny v příštím roce zhruba o třetinu, zdraží v příštím roce i další dodavatelé, například E.ON nebo Nano Energies. Důvodem je rostoucí velkoobchodní cena elektřiny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Reagovat na rostoucí nákupní ceny musí i E.ON. „Můžeme však naše klienty ujistit, že současné vysoké ceny na burzách se do jejich ceníků promítnou jen částečně a až v příštím roce a dopady současného vývoje je rozhodně nepostihnou v plné výši,“ řekl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Cena za megawatthodinu elektrické energie s dodávkou na příští rok se zvedla podle Šperňáka během tohoto roku v podstatě 2,5krát, u plynu to je dokonce trojnásobek. „Díky našemu zodpovědnému přístupu při nákupu elektrické energie, kdy nakupujeme průběžně a dopředu, jsme zatím nemuseli na rozdíl od řady jiných dodavatelů promítat tento nárůst cen do cen pro spotřebitele,“ řekl Šperňák. O kolik přesně bude firma od ledna zdražovat, není jasné.

ČEZ od ledna zvýší ceny elektřiny

Ekonomika

Zdražovat bude i společnost Nano Energies, která vznikla před 14 lety jako první dodavatel elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku. Od Nového roku bude nejběžnější sazba pro domácnost D02d stát 3390 Kč bez DPH za 1 MWh. Od 1. listopadu mohou nově příchozí klienti uzavírat s Nano Energies smlouvy na tarif Elektřina Nazeleno 2022. Pro stávající zákazníky bude stejná cena platit od Nového roku.

„Pokud se v následujících týdnech kapacita vyčerpá, nové klienty budeme připojovat až od nového roku. Na rozdíl od jiných dodavatelů neriskujeme, máme dodávku pevně zajištěnou přímo od zdroje. Nechceme konkurovat cenou, ale opravdovostí a kvalitou naší zelené elektřiny,” uvedl ředitel společnosti Stanislav Chvála.

PRE už zdražovat nebude

Zdražovat s příchodem Nového roku naopak není v plánech Pražské energetiky (PRE). Poslední zvýšení cen se uskutečnilo k letošnímu prvnímu září, navýšení bylo o sedm procent, což činí u běžné pražské rodiny 70 Kč za měsíc. Cena se měnila po dvou letech.

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Domácí

„Tyto ceny držíme nadále a udržíme je do konce letošního roku. Ani od 1. ledna 2022 je měnit nebudeme, nicméně sledujeme velmi pozorně situaci na trhu, vývoj ceny elektřiny na burze, a bude-li to nutné, budeme reagovat,“ řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Největší dodavatel plynu v ČR innogy Energie už dříve oznámil, že zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard to bude v průměru o 10,6 procenta. U elektřiny se ceny zatím nezvyšovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám