Hlavní obsah

Krize pokračuje - burzy opět padají

Novinky, DPA, BBC, aš, toh
Aktualizováno

Krize na akciových trzích nadále pokračuje. Po dvou dnech oživení a raketového růstu burzy po celém světě opět padají. Asijské trhy po svém otevření ve čtvrtek ráno zareagovaly na silný středeční pokles amerického indexu Dow Jones, který se propadl o osm procent. Index tokijské burzy Nikkei zažil ve čtvrtek ráno pád o více než deset procent. Ani pražská burza nebyla výjimkou.

Článek

Ihned po otevření ztratila více než šest procent a nadále oslaboval, před půl desátou klesl dokonce o více než šest procent. O několik minut později se vrátil k minus 6,37 procenta na hladinu 928 bodů.

Nejvíce se propadly tituly AAA Auto (- 15,98 %), Orco (- 15,81 %) či NWR (13,43%).

Ztráty vybraných evropských indexů před 10:00 (v %):
německý DAX4,85
polský WIG3,80
maďarský BUX9,54
francouzský CAC 403,60
rakouský ATX6,04

Velkými ztrátami začal i Asie

Prudký propad hlavního japonského indexu začal hned po otevření burzy. Za prvních 25 minut se index propadl o skoro 7 procent a do tři čtvrtě hodiny činil propad již 10,33 procenta. Pak Nikkei mírně posílil.

„Panovala tu jistá panika,“ uvedl Takasi Ušio z investiční společnosti Marusan Securities. Podle něj to ale bylo jiné než minulý týden, kdy lidé měli strach z pádu finančního systému. Nyní propad odrážel pokles americké ekonomiky.

Jakmile bylo v USA oznámeno, že ekonomika dále zpomalila, index Dow Jones ve středu oslabil o 8 procent.

Na pokles newyorské burzy zareagovala ve čtvrtek ráno propadem nejen tokijská, ale i další burzy v Asii a v Austrálii. Jihokorejská, singapurská a sydneyská se propadly o pět procent, hongkongská dokonce o sedm a šanghajská o čtyři.

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke varoval, že bude trvat dlouho, než se ekonomika ozdraví, a že neklid na finančních trzích a tlak na finanční společnosti představují zřetelnou hrozbu pro ekonomický růst. Dodal, že se americká vláda snaží vyvarovat chyb, které udělala za velké hospodářské krize v třicátých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám