Hlavní obsah

Koronavirus ohrožuje produkci mozzarelly v Itálii, výrobci zmrazili buvolí mléko za miliardu

Novinky, bož

Globální pandemie nemoci covid-19 silně dopadá na italský mozzarellový průmysl. Upozornila na to agentura AP. V regionu Kampánie došlo k propadu prodejů o 25 procent a propadu výroby o 20 procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus ohrožuje produkci mozzarelly v ItáliiVideo: AP

 
Článek

Sýr mozzarella, který je typický pro italskou pizzu, se vyrábí z buvolího mléka. Jeho producenty vedle koronaviru ohrožovala i absurdní vládní regulace, podle níž se mléko nesmí zmrazit.

Ministerstvo zemědělství nicméně v koronavirové krizi producentům ustoupila a dovolila jim část zásob zmrazit a využít je k pozdější výrobě. Jen díky tomuto ústupku se podařilo část zásob ušetřit a zachránit před zničením, připomněla agentura AP.

Pizzerie ve Florencii je prvním místem, kde se dá platit i vinylovými deskami

Cestování

Zmražené zásoby dosahují podle asociace výrobců mozzarelly hodnoty 35 milionů eur (917 milionů korun).

Název pochází mozzarella je zdrobnělinou neapolského slova „mozza” nebo „mozzare” – useknout. Neapolština přitom z lingvistického hlediska není dialektem italštiny, nýbrž samostatným jazykem, který se z latiny vyvinul paralelně s italštinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobit sýr je umění

Pizza, káva a mozzarella. To jsou tři slova, která se podle Marka každému v Česku vybaví, když zaslechne italštinu. „Pizzerie jsou tu na každém rohu, káva je...

Výběr článků

Načítám