Hlavní obsah

Zákazník na pizze objevil hákový kříž ze salámů. Zaměstnanci dostali výpověď

Novinky, tcs

Vyhazovem skončil pro dva zaměstnance pizzerie v americkém Ohiu jejich nejapný žertík s pizzou. Když Jason Laska se svou manželkou Misty otevřeli o víkendu krabici s tímto pokrmem, s překvapením zjistili, že salám na pizze je poskládaný do tvaru levotočivé svastiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Věci jako tahle udržují ve světě nenávist,“ uvedl Laska pro CNN v pondělí, dva dny poté, co neobvykle zdobenou pizzu donesl domů.

Když se manželé nedovolali do obchodu, odkud jídlo měli, rozhodli se případ zveřejnit na sociálních sítích.

Jednalo se o předpřipravenou pizzu, kterou si zákazníci nemusí objednávat. Prodávající předal krabici od kuchařů Laskovi a ten ji otevřel až doma.

„Na pár okamžiků jsme oněměli. Moje žena se mě pak zeptala, jestli jsem si tohle objednal, a ptala se mě, jestli mi to nemohli dát schválně kvůli stereotypu,“ uvedl holohlavý Laska.

Na sociálních sítích se u fotografie strhla podle očekávání velká debata. Někteří se domnívali, že jde o zinscenovanou fotografii, protože pizza není rozdělená na dílky a navíc je salám položený až na sýru. Další zase poukazovali na to, že svastika vyobrazená na pizze je levotočivá, kdežto s nacistickým Německem je spojen hákový kříž, jehož ramena ukazují vpravo.

Debata nakonec vyústila ve tři teorie: 1) Někdo vytvořil na pizze neškodný symbol naděje (pro některé ovšem neškodný nebyl, protože salám na pizze nebyl rozmístěn rovnoměrně). 2) Pizzu ozdobil rasista, který však nepozná rozdíl mezi pravotočivým a levotočivým hákovým křížem. 3) Autor se tím pouze jistil, aby se na levotočivost mohl pouze vymlouvat.

Zaměstnanci se přiznali a dostali vyhazov

Jasno do problému vznesl řetězec Little Ceasars, v jehož pobočce byla pizza připravována.

K nazdobení pizzy se přiznali dva teenageři, kteří v restauraci pracovali. Měla to prý být skutečně nacistická svastika, ovšem pizza byla míněna jako vtip, který měl zůstat mezi kolegy, a pokrm se nikdy neměl dostat k zákazníkovi.

Misty a Joel Laskovi.

Jelikož se tak ale stalo, byli oba mladí zaměstnanci propuštěni. „Absolutně netolerujeme rasismus a diskriminaci v žádné formě. Jsme hluboce znepokojeni tím, co se stalo. Je to naprosto proti našim hodnotám,“ uvedl řetězec v prohlášení s tím, že už Lasku kontaktoval, omluvil se mu a celou záležitost spolu prodiskutovali.

V Německu odstavili kolotoč. Příliš připomínal hákové kříže

Koktejl

Laska na oplátku uvedl, že je vděčný, že se řetězec ozval. Není prý úplně spokojen s výsledkem, ale doufá, že pro dva zaměstnance to bude cenná lekce.

Stál za vším vtip profesionálního komika?

Tomu, že mohlo jít ze strany zaměstnanců skutečně pouze o pokus o vtip, nahrává skutečnost, že s tímto motivem už loni přišel komik Aziz Ansari. Stalo se tak v rámci výstupu, ve kterém upozorňoval na problematiku zpráv a snahu lidí se vůči každému problému vymezit. V jeho podání měla tato pizza být naservírována muži v řetězci Pizza Hut a média pak měla přinést fotku pokrmu.

„Někteří tvrdí, že to byla svastika, jiní, že ne. Že to byla fotomontáž a že muž na sebe pouze chtěl upoutat pozornost,“ uvedl komik.

Následně Ansari vyzval publikum, aby se potleskem vyjádřilo pro jednu z možností. Zeptal jednoho z diváků, zda fotku viděl a kde. Divák mu odpověděl, že fotku viděl a že si myslí, že na sebe muž pouze chtěl upoutat pozornost.

„Celé jsem si to vymyslel, chyba je ve vás všech, co jste tomu tleskali, přitom jste nic neviděli,“ dodal pointu své historce komik.

Ať už se zaměstnanci pizzerie inspirovali komikovým výstupem, nebo ne, budou si muset hledat novou práci.

„Tohle je případ toho, co je potřeba v našem světě změnit,“ má jasno Laska. „Doufáme, že si to lidé uvědomí a začnou využívat tento čas ke změnám a nebudou nás vinit, že jsme to takto zkusili,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám