Hlavní obsah

Korejci chtějí v ČR stavět vysokorychlostní trať

– Soul
Právo, Jakub Svoboda (Soul)

Česko je připraveno přizvat korejské firmy do plánovaného tendru na stavbu vysokorychlostní železniční trati, která by se mohla začít stavět do pěti let. Právu to po jednání s jihokorejským protějškem So Sung-hwanem v Soulu řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Foto: Park Ji-ho, ČTK/AP

Český premiér Bohuslav Sobotka s ministrem dopravy Danem Ťokem na návštěvě Jižní Koreje

Článek

Ťok provází premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na jeho třídenní návštěvě Jižní Koreje.

„Spolupráce v oblasti vysokorychlostních tratí se tu určitě nabízí. Podepíšeme k tomu memorandum,“ uvedl Ťok. Počítá se s vybudováním evropské vysokorychlostní trati z Berlína přes Drážďany, Prahu, Brno a Vídeň až do Budapešti. „Až dokončíme koncepci a vypíšeme soutěž, určitě do ní jihokorejské firmy pozveme. Mají o to velký zájem. V horizontu pěti let bychom měli mít jasno a možná i začít stavět,“ doplnil ministr s tím, že Korejcům nabídl i účast v tendru na rozšíření pražského letiště. Ve středu Korejcům nabídl, aby se zapojili do zvažovaného tendru na dostavbu železniční dráhy na pražské letiště.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česko by se podle Ťoka mohlo také inspirovat tím, jak je v Soulu řízena veřejná doprava, kdy prakticky všichni obyvatelé metropole používají jednu elektronickou kartu pro všechny druhy dopravy. „Milióny lidí ji využívají v metru, v autobusech a dokonce v taxících. Dá se přitom použít i mimo Soul. V těchto technologiích jsou Korejci daleko před námi,“ uvedl ministr a poukázal také na končící projekt Opencard v Praze.

Rýsují se i projekty v obranném průmyslu

Memoranda dnes v Soulu v přítomnosti Sobotky a jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje podepíšou i zástupci českých a korejských ministerstev obrany a zahraničních věcí.

„Korea má velkou armádu, má poměrně významný obranný rozpočet a počítá s tím, že bude tyto finance vynakládat i v příštích letech. Takže já myslím, že je tady šance možná i na některé společné projekty v obranném průmyslu,“ poznamenal Sobotka. Kromě českých firem podnikajících v obranném průmyslu by se podle něj na 50miliónovém jihokorejském trhu mohly uplatnit i naše technologické a potravinářské firmy.

V Koreji se už tradičně dobře prodává český porcelán. Společnost Český porcelán Dubí včera uzavřela v Soulu kontrakt na vývoz zboží minimálně za pět miliónů dolarů (120 miliónů Kč).

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého, který Sobotku se zástupci padesátky českých firem a vzdělávacích institucí rovněž doprovází, by se měl náš export do Koreje postupně zvyšovat. „Od naší návštěvy si slibuji, že možná uvidíme více korejských investic u nás a že se také otevře prostor na pokračování pozitivního trendu z posledních dvou let a vývoz sem do Koreje se bude dál zvyšovat,“ uvedl Dlouhý.

CzechInvest otevřel v Soulu zastoupení

Korejci mají zájem investovat do infrastruktury ČR i do případné stavby nových jaderných bloků v Temelínu a Dukovanech. „ČR je v Jižní Koreji vnímána jako země zajímavých příležitostí. Ve světě rostou preference zemí, které dokážou být politicky a bezpečnostně stabilní. My máme stabilní finanční sektor, máme v pořádku hlavní makroekonomické parametry, jako je zadlužení nebo inflace. Máme sociální smír, takže máme řadu výhod pro korejské investory,“ upozornil Sobotka.

Poukázal i na to, že cena práce v Česku odpovídá zhruba třetině nákladů, které v průmyslu vynakládají firmy v Jižní Koreji. I proto u nás investovala automobilka Hyundai a řada jejích významných dodavatelů. V lákání korejských investorů hodlá pokračovat také státní agentura CzechInvest, která včera v Soulu otevřela své nové zastoupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám