Hlavní obsah

Kontroverzní energetický zákon prošel Sněmovnou velmi těsně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna schválila rozsáhlou a kontroverzní vládní novelu energetického zákona. Podle ní se například bude platit poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů nově podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Proti novele protestoval především Energetický regulační úřad (ERÚ). Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Novela prošla nejtěsnější většinou: bylo pro ni 86 poslanců a přesně toto množství hlasů bylo zapotřebí. Podpořila ji koalice, opozice se převážně zdržela. Poslanci Úsvitu, kteří patřili mezi nejhlasitější kritiky, byli proti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Změna výpočtu příspěvku na obnovitelné zdroje souvisí s požadavky Evropské unie.

„Domácnosti budou platit maximálně tolik jako doposud. Naopak ti, kteří mohou snížit hodnotu svého jističe, ušetří,” tvrdí odborník na energetiku ze společnosti ENA Jiří Gavor.

„Dopad na ceny elektřiny se ukáže až z praxe, kvalitu zákona mohou ovlivnit i prováděcí vyhlášky. Ministerstvo průmyslu však deklarovalo, že by měl být dopad nulový nebo minimální,” řekl Novinkám Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES).

„Velkým přínosem novely je umožnění nového rozvoje malých zdrojů do 10 kilowattů výkonu, po kterém jsme volali z důvodů zablokování dalšího rozvoje solární energetiky na střechách domů. Nově by tak takzvané mikrozdroje mohly být provozovány bez potřeby licence, a to i pokud budou připojené do distribuční soustavy, za předpokladu, že bude vyráběná elektřina určena primárně ke spotřebě v místě výroby a přetoky do sítě budou minimální,“ dodal Sedlák.

Sporné dělení elektráren na menší neprošlo

Poslanci na druhou stranu zamítli sporný návrh, který by umožnil, aby se velké solární nebo větrné elektrárny mohly rozdělit na menší, a nepovažovalo by se to přitom za nové uvedení elektrárny do provozu. Panovaly obavy, že solární elektrárny by se rozdělením vyhnuly odvodu solární daně.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že s úpravou podmínek pro rozdělování elektráren počká až na další novelu zákona.

Poslanci odmítli návrh Pavla Kováčika (KSČM), který chtěl zvýhodnit solární elektrárny uvedené do provozu v lednu a únoru 2011. Šlo o elektrárny vybudované v roce 2010, které se ale nepodařilo uvést do provozu do konce roku. Kvůli tomu mají nárok na nižší podporu.

Podle Kováčika by měly dostat stejnou podporu, jakou mají elektrárny uvedené do provozu do konce roku 2010. Nesouhlasil s tím ale Mládek, podle kterého by to znamenalo mimo jiné vyšší výdaje ze státního rozpočtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám