Hlavní obsah

Kontroly EET na tržnicích v pohraničí. Zákon porušilo 49 prodejců

Novinky, tov

Při kontrolách finanční správy a celníků v příhraničních tržnicích porušilo zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) 49 podnikatelů z 360 kontrolovaných, tedy 14 procent. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky či neodeslání údajů o platbě. Podnikatelům hrozí pokuta až půl miliónu korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Razie celní správy v tržnici ve Folmavě (archivní snímek)

Článek

Kontroly proběhly v průběhu minulého týdne v příhraničních tržnicích v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji, konkrétně na tržnicích Strážný, Svatá Kateřina, Folmava, Potůčky, Lipový Dvůr, Hřensko a Dolní Poustevna.

Porušení zákona o elektronické evidenci tržeb zjistili kontroloři ve 49 případech. Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů o platbě, absenci informačního oznámení o způsobu evidování tržeb a porušení oznamovací povinnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Razie celní správy na EETVideo: Patrik Biskup, Právo

„Tato zjištění byla předána k dalšímu řízení v rámci správního řízení o uložení pokuty. Podnikatelům hrozí pokuta až 500 tisíc korun,” uvedla mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Podle informací Práva na tržnici Folmava v Plzeňském kraji účtenky nevydala celá třetina kontrolovaných. [celá zpráva]

Povinná EET platí od loňského prosince pro restaurace a hotely, od letošního března začala platit i pro maloobchod a velkoobchod. Od spuštění EET provedly finanční a celní orgány celkově více než 24 tisíc kontrol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám