Hlavní obsah

První razie v příhraničí na EET, třetina stánkařů nevydala účtenky

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná panika, žádné narychlo pozavírané stánky či bezhlavý úprk. Vietnamští obchodníci s klidem pozorovali, jak do areálu tržnice ve Folmavě na Domažlicku ve středu po poledni najížděla vozidla celní a finanční správy. Začala první kontrola fungování elektronické evidence tržeb u stánkových prodejců v celém česko-německém příhraničí.

BEZ KOMENTÁŘE: Razie celní správy na EETVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Akce se dnes koná na vybraných tržnicích od ústeckého až po jihomoravský kraj. Kromě kontroly EET jsme se zaměřili také na prodej padělků či omamných a psychotropních látek,“ řekl Právu Martin Tázler z Generálního ředitelství cel. Podle něho při těchto kontrolách celní správa zpravidla reaguje na podněty od občanů.

Razie probíhala podle připraveného scénáře. Ke stánkům se nejprve v předstihu vydali kontroloři, kteří předstírali, že jsou běžní zákazníci. Účtenky pak porovnávali s údaji na serverech finanční správy přímo na místě v mobilní kanceláři.

Třetina z kontrolovaných nevydala účtenky

„Z deseti kontrolních nákupů jsme ve čtyřech případech nedostali účtenku,“ zhodnotila výsledek akce na folmavské tržnici Michaela Hošťálková z Finančního úřadu pro Plzeňský kraj.

Provinilí prodejci měli stejnou obhajobu: „Já jen zaskakuji za kamaráda. Je na dovolené,“ tvrdili a jako důkaz stáhli roletu, kde bylo fixou napsáno, od kdy do kdy je údajný vlastník stánku pryč.

V Plzeňském kraji kontroloři během dne prověřili 22 stánkařů na EET, kromě Folmavy ještě na Svaté Kateřině u Rozvadova. A celková bilance? Třetina z nich nevydala účtenky. „Zahájíme s nimi správní řízení, kde mohou dostat pokuty až do výše 50 tisíc korun,“ sdělila Jitka Blahutová z plzeňského celního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám