Hlavní obsah

Kontrola zdanění dluhopisů se dotkne 1519 firem

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola zdanění takzvaných korunových dluhopisů by se týkala 1519 firem, a pokud by je Finanční správa všechny prověřila, musela by omezit činnost v jiných oblastech. Na středečním jednání rozpočtového výboru to konstatoval ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Článek

V hledáčku šetření by se tak ocitla i firma Agrofert. Podle generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka úřad prověří všechny firmy, které nedaněné korunové dluhopisy emitovaly, i když si prověrky mohou vyžádat dodatečné náklady ve výši 400 až 600 miliónů korun.

Rozpočtový výbor svým usnesením požádal ministerstvo financí, aby mu předložilo do 15. září průběžné výsledky kontrol korunových dluhopisů. Výbor se tím bude zabývat ještě v září, zhruba měsíc před volbami.

Eventuální závěry z prověrek by se tak mohly stát i výbušnými předvolebními tématy. Výbor ale nepodpořil návrh poslankyně Kristýny Zelienkové (TOP 09), aby se kontrola přednostně zaměřila na firmy s největším objemem vydaných dluhopisů.

Aféru kolem nedaněných korunových dluhopisů vyvolala transakce bývalého ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, jenž je v minulosti koupil od společnosti Agrofert, kterou tehdy vlastnil, a to v objemu téměř 1,5 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Podezření z možných daňových úniků stálo i za pádem Babiše jako vicepremiéra a ministra financí. Rozpočtový výbor Sněmovny se korunovými dluhopisy zabýval v březnu a dospěl mimo jiné k závěru, že existují podezření, že při emitování korunových dluhopisů v roce 2012 mohli emitenti i vlastníci dluhopisů zneužívat a obcházet zákon.

Vyžádal si proto zprávu o tom, zda má finanční kontrola odpovídající metodiku k prověření možných daňových úniků a zda budou v šetření všechny firmy, které korunové dluhopisy využily.

Nová metodika

Finanční správa stanovila novou metodiku kontroly dluhopisů, která obsahuje řadu kritérií, podle kterých by se vydávání korunových dluhopisů prošetřovalo, informoval ministr Pilný poslance rozpočtového výboru.

Bude mezi ně patřit například i objem emisí dluhopisů, doba jejich splatnosti, skutečnost, zda transakce skutečně proběhla, včetně prověření zdroje peněz za tyto transakce.

Pilný, Schillerová a Janeček pak před poslanci hájili vydávání zajišťovacích příkazů, které mohou finanční úřady použít v boji s daňovými úniky. Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) zdůraznil, že nástroj nikdo nezpochybňuje, měl by se ale používat jen z vážných důvodů.

Nynější metodiku vydávání zajišťovacích příkazů zveřejní Finanční správa na webu, slíbil poslancům Janeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám