Hlavní obsah

Konopný byznys v Coloradu zaznamenal rekordní tržby. Už třetí měsíc v řadě

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colorado v září třetí měsíc v řadě překonalo rekord v tržbách z legálního konopí. V listopadu to oznámily tamní úřady. V tomto měsíci se prodalo zboží v hodnotě 127,8 miliónu dolarů (zhruba 3,26 miliardy korun). Samotná marihuana pro rekreační účely vydělala 88,2 miliónu dolarů (přes 2,25 miliardy korun). Část daňových výnosů stát investuje do programů pro lidi bez domova.

Foto: David Ryneš, Novinky

Legální konopí v Coloradu

Článek

Za prvních devět měsíců letošního roku coloradský konopný průmysl vygeneroval 974,3 miliónu dolarů (zhruba 24,85 miliardy korun). To je o 22 miliónů méně než za celý loňský rok.

Z toho 549,7 miliónu dolarů (zhruba 14 miliard korun) se týká rekreační marihuany a za 296,8 miliónu dolarů (zhruba 7,6 miliardy korun) se prodalo léčebného konopí.

Na pomoc školám i bezdomovcům

Z tržeb se neradují jen obchodníci. V průběhu tří let chce Aurora, třetí největší město státu Colorado, předat více než tři milióny dolarů (76,5 miliónu korun) z peněz vybraných na konopných daních charitativním skupinám, které pomáhají bezdomovcům. Jejich činnost spočívá především v poskytování jídla a ubytování.

Už dříve Colorado oznámilo, že asi 66 miliónů dolarů (téměř 1,7 miliardy korun) z konopných daní rozdělí na grantech veřejným školám.

Zhruba padesát coloradských škol obdrželo nabídku grantu na prevenci šikany, na který byly vyčleněny tři milióny dolarů (74,6 miliónu korun). [celá zpráva]

Na daních už se vybralo 1,86 miliardy

Za prvních devět měsíců letošního roku vybralo Colorado na daních a dalších poplatcích spojených s prodejem marihuany a konopných produktů 72,8 miliónu dolarů (téměř 1,86 miliardy korun).

Jenom za září to bylo téměř 19,26 miliónu dolarů (přes 491 miliónů korun). To znamená meziroční nárůst asi o 65 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Status konopí ve Spojených státech

Legální marihuanu Colorado zdanilo třemi různými daněmi – daní z prodeje (2,9 procenta), zvláštní daní z prodeje marihuany (10 procent) a daní z velkoobchodních marihuanových transferů (15 procent).

V říjnu si legalizaci odhlasovaly další státy

Užívání marihuany pro rekreační účely v referendu nově v USA schválily také Kalifornie, Massachusetts, Nevada a Maine. Voliči na Floridě, v Severní Dakotě a Arkansasu si zase odhlasovali legalizaci léčebného konopí. [celá zpráva]

Legální konopí v jednotlivých státech je však v rozporu s federálním zákazem, který v USA stále platí. Podnikatelé by tak mohli mít problémy s federální vládou. [celá zpráva]

Ačkoliv se nově zvolený prezident Donald Trump k legálnímu konopí vyjadřoval smířlivě, v případě léčebného dokonce spíše pozitivně, problematiku bude mít v gesci jeho pravděpodobný budoucí ministr spravedlnosti Jeff Sessions. [celá zpráva]

Ten se nechal mimo jiné slyšet, že dobří lidé marihuanu nekouří a že rasistická organizace Ku Klux Klan mu byla sympatická, dokud nezjistil, že její členové konzumují marihuanu.

Legalizaci si pochvaluje i Oregon

Zářijové tržby konopného průmyslu překonaly dva rekordy, kterých Colorado dosáhlo v červenci [celá zpráva] a srpnu. [celá zpráva]

Colorado si úplnou legalizaci konopí odhlasovalo v roce 2013 a zákon vešel v platnost o rok později. Tamní úřady od té doby každý měsíc zveřejňují údaje o celkových tržbách a výnosu na daních.

Další americký stát Oregon odstartoval legální prodej rekreační marihuany na konci roku 2015. Podle posledních dostupných dat tento stát vybral v lednu 2016 na konopných daních 3,5 miliónu dolarů (89,26 miliónu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám