Hlavní obsah

V Coloradu se za měsíc prodalo konopí za téměř tři miliardy

Novinky, bož

Colorado v červenci zaznamenalo rekordní prodeje legálního konopí, když dosáhly meziročního nárůstu 27 procent. V září to oznámily tamní úřady. Prodalo se zboží v hodnotě 123 miliónů dolarů (zhruba tři miliardy Kč). Samotná marihuana pro rekreační účely vydělala téměř 84 miliónů dolarů (přes dvě miliardy Kč).

Foto: David Ryneš, Novinky

Prodalo se zboží v hodnotě 123 miliónů dolarů (zhruba tři miliardy Kč). Samotná marihuana pro rekreační účely vydělala téměř 84 miliónů dolarů (přes dvě miliardy Kč).

Článek

Za prvních sedm měsíců letošního roku tak coloradský konopný průmysl vygeneroval 720,4 miliónu dolarů (téměř 17 a půl miliardy korun). Z toho 465 miliónů dolarů (zhruba 11,3 miliardy korun) se týká rekreační marihuany a za 255,4 miliónu dolarů (zhruba 6,2 miliardy korun) se prodalo léčebného konopí.

Je to výrazný meziroční nárůst o 182,4 miliónu dolarů (přes 4,4 miliardy korun). V prvních sedmi měsících roku 2015 se totiž prodalo legální konopí za 538 miliónů dolarů (zhruba 13 miliard korun).

Dvě a půl miliardy na daních

Za prvních sedm měsíců letošního roku vybral stát na západě USA téměř 106 miliónů dolarů (více než 2,5 miliardy Kč) na daních a dalších poplatcích spojených s prodejem marihuany a konopných produktů.

Jenom za červenec Colorado vybralo na konopných daních přes 16,4 miliónu dolarů (zhruba 397,5 miliónu korun). To znamená meziroční nárůst o 4,8 miliónu dolarů, tedy o 41,4 procenta.

Legální marihuanu Colorado zdanilo třemi různými daněmi – daní z prodeje 2,9 procenta, zvláštní daní z prodeje marihuany 10 procent a daní z velkoobchodních marihuanových transferů ve výši 15 procent.

Turisté si nově smí koupit až 28 gramů 

Červencové tržby překonaly přechozí rekord z letošního dubna, kdy se slavil každoroční Světový den marihuany. Tehdy se v Coloradu prodalo konopí za 117,4 miliónu dolarů, z toho 40,8 miliónu dolarů tvořilo léčebné konopí.

Jak informoval list Denver Post, od letošního června Colorado povolilo návštěvníkům státu, kteří zde nemají trvalé bydliště, koupit si až jednu unci (zhruba 28,35 gramu) konopí denně. Dosud tento limit činil čtvrt unce (zhruba sedm gramů).

Colorado si úplnou legalizaci konopí odhlasovalo v roce 2013 a zákon vešel v platnost o rok později. Tamní úřady od té doby každý měsíc zveřejňují údaje o celkových tržbách a výnosu na daních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám