Hlavní obsah

Konec poklesu sazeb hypoték, v červenci mírně stouply

Praha

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červenci nepatrně vzrostla na 2,08 procenta. Růst nastal po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Úroková sazba zřejmě dále stoupne.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

„Průměrné úrokové sazby zatím jen mírně odskočily od posledního minima a nadále platí, že pro výrazný růst nevidíme vážný důvod,” uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Zda jde o drobné zakolísání, či začátek nového trendu, ukáže podle něj pravděpodobně až září, kdy by měla zvýšení úrokových sazeb oznámit Česká spořitelna. Ta je poslední z velké trojky hypotečních bank, která sazby ještě nenavýšila. Následovat ji pak pravděpodobně budou menší banky. Už v červnu půjčky na bydlení zdražily Hypoteční banka a Komerční banka (KB).

Od počátku roku je patrný růst výše průměrné hypotéky. V květnu 2015 poprvé od roku 2008 překonal hranici 1,8 miliónu Kč a nadále roste. Nyní činila 1,83 miliónu korun. Na nejvyšší průměrnou hodnotu 1,95 miliónu Kč z prosince 2007 ale ještě nedosahuje.

Růst výše průměrné hypotéky stojí na dvou základech. Prvním je nízká úroková sazba, která vede k vyššímu využívání levných cizích zdrojů místo vlastních peněz. Druhým je oživení na realitním trhu, které je provázeno růstem cen prodávaných nemovitostí.

 Zájem o hypotéky

Rekordně levné hypoteční úvěry a levné nemovitosti rozproudily v minulých měsících zájem o financování nemovitostí. V letošním červenci klienti získali 9515 hypotečních úvěrů v objemu 17,441 miliardy Kč. Jde o třetí nejvyšší objem poskytnutých hypoték v historii, nejvyšší byl v červnu.

Hypoteční úvěry tak letos mají našlápnuto na historicky nejvyšší objem i počet. Ten zatím drží rok 2013 s objemem úvěrů 155,8 miliardy Kč při 95 834 poskytnutých hypotékách. Letos za prvních sedm měsíců již bylo poskytnuto 60 477 hypoték za 108,12 miliardy. Ve stejné části rekordního roku 2013 to bylo 54 313 hypoték v objemu 88,4 miliardy Kč. Druhá polovina roku navíc bývá silnější než první.

Silný zájem o hypotéky byl znát i v červenci, ačkoliv některé banky zvýšily sazby.

Reklama

Související články

Obrat u hypoték: Úrokové sazby rostou

Sazby hypotečních úvěrů v Česku už narazily na dno. Po roce a půl setrvalého poklesu začaly mírně růst. Půjčky na bydlení už zdražily Hypoteční banka...

Výběr článků

Načítám