Hlavní obsah

Komise zhoršila letošní odhad růstu ekonomiky EU na 3,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Evropské unie letos kvůli přetrvávajícím koronavirovým omezením poroste pomaleji, než se dosud očekávalo. Podle makroekonomické předpovědi Evropské komise (EK) zveřejněné ve čtvrtek vzroste hrubý domácí produkt (HDP) o 3,7 procenta, zatímco listopadový odhad počítal s růstem o 4,1 procenta.

Foto: Pool, Reuters

Komisař Paolo Gentiloni představuje zimní ekonomickou prognózu Evropské komise.

Článek

Na předkrizovou úroveň by se mělo hospodářství dostat dříve, než komise dosud předpokládala, zejména díky rychlejšímu růstu ve druhé polovině roku. V příštím roce by pak měla ekonomika sedmadvaceti členských států vykázat růst o 3,9 procenta.

Pro země platící eurem komise předpověděla na letošní i příští rok shodný růst 3,8 procenta.

Loni ekonomika EU podle odhadů komise klesla o 6,3 procenta, což byl největší propad v zaznamenané historii.

Unijní exekutiva přitom ve čtvrtek upozornila, že v předpovědi zůstává velká míra nejistoty, hlavně s ohledem na těžko předvídatelný vývoj pandemie a postup očkování, které má zemím umožnit návrat k normálnímu provozu.

Česká ekonomika poroste o 3,2 procenta, odhaduje EK

Ekonomika

„Stále zůstáváme v bolestném sevření pandemie, jejíž sociální a ekonomické dopady jsou zcela zjevné. Konečně se však alespoň objevilo světlo na konci tunelu,” prohlásil k letošním vyhlídkám eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Komise očekává, že unijní země budou i v letošním roce investovat do záchrany a oživení svých ekonomik velké sumy, což by zejména ve druhé polovině roku mohlo akcelerovat růst. Dnešní prognóza podle komise nijak nekalkuluje s možným pozitivním dopadem mimořádného fondu obnovy EU, z něhož by státy mohly začít čerpat peníze na podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám