Hlavní obsah

Komerční banka vytáhla před Vánoci proti kaprům kvůli CO2

„Atmosféra Vánoc.“ Digitální vánoční kampaň Komerční banky se zaměřila na nešetrné chování lidí během svátků. Prostřednictvím influencerů na internetu šíří tipy, jak být letos ekologičtější a neprodukovat tolik CO2. Instagramové video knižní influencerky Lucie Zelinkové, která navrhuje, abychom si letos na Štědrý den odpustili kapra, ale vzbudilo kontroverze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé o posledním adventním víkendu nakupovali vánoční kapry pro štědrovečerní večeři.

Článek

„A nechcete to letos třeba zkusit jinak? Ať jsou pak ty Vánoce lehčí,“ zakončuje influencerka Lucie Zelinková své video, v němž tvrdí, že v Česku se na Vánoce spotřebuje asi 18 tisíc tun kaprů, což odpovídá uhlíkové stopě o přibližně 32 tisících tunách CO2.

Nicméně server časopisu Finmag na svém twitteru upozornil, že uváděná fakta neodpovídají realitě. „Začněme tím, že 18 000 tun kapra se u nás na Vánoce fakt nesní, ale vyloví za rok. Z toho něco přes půlku jde na vývoz, zejména do Německa,“ uvedl twitterový účet Finmagu.

Krátké video Komerční banky a Zelinkové navíc neuvádí žádnou vhodnou alternativu za kapra. „Pokud by 18 000 tun kapra mělo uhlíkovou stopu 32 000 tun, je to zdaleka nejmíň ze všeho masa. Tak jestli vám jde o tohle, hlavně kapra nenahrazujte vepřovým řízkem. Nebo smažákem,“ dodal Finmag.

Banka se omluvila za nepřesný údaj

Zelinkové napsalo také několik uživatelů, že video je trochu zavádějící a kapr je naopak jednou z nejlepších živočišných variant, co se týče uhlíkové stopy.

„Video Lucie Zelinkové bylo tematicky zaměřené na jeden z největších problémů současné doby, kterým je plýtvání jídlem, a za tímto sdělením plně stojíme. Jako podpůrný argument jsme využili data, která jsme získali od RNDr. Viktora Třebického, Ph.D. Tato data skutečně nezohledňují fakt, že polovina v ČR vylovených kaprů se vyveze do zahraničí. Za tuto nepřesnost se omlouváme,” řekl Novinkám mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Zároveň ale podotkl, že uhlíková stopa a další problémy spojené s intenzivním chovem ryb, zejména kaprů, v tuzemských rybnících, v Česku zůstanou.

Sama Zelinková podle něj připravuje dodatečné vysvětlení, v němž „uvede věci na pravou míru a bude k dispozici na sociálních sítích”, dodal Zúbek.

Úsporná LED světýlka

Komerční banka na svém webu atmosferavanoc.cz uvádí sérii udržitelných tipů, jak být o svátcích šetrnější. Radí například, aby lidé při balení dárků používali recyklovatelný papír, noviny či látku. Dále nabádá ke střídmé zásobě jídla, vyrábění vlastních dekorací z přírodních materiálů, k podpoře lokálních dodavatelů či svícení LED světýlky.

Právě například o svícení LED světýlky je video jiné influencerky Elišky Hudcové. „Změnou klasických žárovek na LED světýlka ušetříte na jednom stromečku až 75 procent energie, což je o 20 kilo CO2 v atmosféře méně. Kdyby se zapojil milion domácností, tak je to, jako kdybychom spolu o Vánocích vysadili 30 tisíc nových stromů,“ říká Hudcová v půlminutové nahrávce na svém instagramu.

Vánoční kampaň KB je součástí rozsáhlejší kampaně k udržitelnosti se sloganem „O CO2 jde“, kterou jedna z největších tuzemských bank spustila už v létě tohoto roku.

Anketa

Co budete mít na štědrovečerním stole?
Kapra
50,8 %
Řízky
19,9 %
Vinnou klobásu
3,1 %
Lososa
8,5 %
Jinou rybu
8 %
Něco úplně jiného
4,3 %
Nic
5,4 %
Celkem hlasovalo 8905 čtenářů.

Výběr článků

Načítám