Hlavní obsah

Kolem Arca Investments létají trestní oznámení

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko-česká investiční skupina Arca Investments se při koronavirové krizi ocitla na hraně kolapsu. V Česku a na Slovensku získala společnost prozatímní ochranu před věřiteli, jelikož není schopná vyplatit všechny své závazky v hodnotě stovek milionů eur. A do případu může vstoupit také policie, jelikož někteří aktéři už na sebe podali trestní oznámení.

Foto: Mapy.cz

Sídlo Arca Investments v Praze

Článek

Jedním z nich je známý slovenský finančník Pavol Krúpa, který investiční společnost v roce 2003 zakládal a před dvěma lety z ní odešel. Serveru Seznam zprávy řekl, že někteří investoři Arcy disponují směnkami, kde je on uveden jako ručitel, avšak jeho podpis na nich není pravý. Za vystavitele je pak na směnkách podle serveru podepsán současný předseda představenstva Arcy Investments a jeho největší akcionář Rastislav Velič.

Krúpa Právu potvrdil, že kvůli údajně falešným podpisům podal trestní oznámení, jelikož podle něj jde o „vysoce nebezpečné jednání“. Finančník upozorňuje, že skupinu opustil v roce 2018. Od té doby je většinovým akcionářem skupiny s 60 procenty Velič, 30 procent akcií vlastní Peter Krištofovič a desetinový podíl ve skupině má Henrich Kiš.

Arca Investments požádala na Slovensku o ochranu před věřiteli

Ekonomika

„Předmětné směnky, ohledně kterých se na mě investoři obracejí, byly emitovány v roce 2019,“ tvrdí Krúpa. Na jaké částky údajně problematické směnky byly vystaveny, však Krúpa prý říct nemůže. „Prozatím eviduji sumu značného rozsahu,“ sdělil neurčitě.

Hrozí otřes na trhu

Současný šéf skupiny Arca Rastislav Velič, který v Arce působil, ještě když ji řídil Krúpa, však tvrzení bývalého spolupracovníka o směnkách s falešnými podpisy nepřikládá velkou váhu.

„Chápu to jako jeho strategii, jak odklonit pozornost od povinnosti splatit závazky, které jeho společnosti mají vůči skupině Arca. Jde zhruba o deset milionů eur. Po deset let nebyl se směnkovým programem žádný problém a teď najednou je?“ reagoval pro Právo Velič.

Pražský dopravní podnik čeká propad příjmu o 1,2 miliardy

Ekonomika

Bývalí společníci se nyní neshodnou ani na tom, kdo komu peníze dluží. „S těmito prohlášeními pana Veliče nesouhlasím, naopak eviduji pohledávky vůči firmám skupiny Arca,“ kontroval Krúpa.

Do Arcy investovali prostřednictvím směnek a dluhopisů mnozí movití Češi i Slováci. Podle Hospodářských novin (HN) směnky skupiny nabízely roční zhodnocení 6,5 procenta. Arca za půjčené peníze skupovala ve střední Evropě nemovitosti a firmy, patří jí například průmyslové, energetické či realitní společnosti.

Arca se však dostala do potíží při koronavirové krizi, kdy nebyla schopna splácet krátkodobé pohledávky věřitelům. Podle informací týdeníku Hrot činí celkový dluh skupiny miliardu eur (skoro 27 miliard Kč). Na hodnotě majetku skupiny se jednotliví aktéři neshodnou. Podle Hrotu se pohybuje v rozmezí od 250 až 700 milionů eur (6,6 až 18,3 miliardy Kč).

Polovině zájezdových dopravců hrozí krach

Koronavirus

Týdeník rovněž napsal, že směnky a dluhopisy firem ze skupiny Arca drží přes 1800 osob, přičemž 80 procent z nich je z Česka. Jednotlivé investice se měly pohybovat od několika milionů korun až po vyšší miliony eur. Podle HN by pád Arcy byl největším krachem investiční firmy v Česku od 90. let.

Skupina Arca podle majoritního vlastníka Veliče nevyplatí všechny své závazky v hodnotě stovek milionů eur v plné míře a chce dosáhnout restrukturalizace pod ochranou soudů. České a slovenské větve Arcy mají zatím soudní ochranu před věřiteli, přičemž se její vedení snaží dojednat příchod investora, který by skupině z trablů pomohl.

„Nyní jednáme s možnými partnery. V řádu dní či týdnů budeme mít představu, jak a s kým budeme spolupracovat,“ řekl k tomu Velič.

Na Slovensku je to politická kauza

Krúpa nicméně vedení skupiny kritizuje, jak se ke krizi staví. Podle něj management řídí skupinu neefektivně, nekoordinovaně a účelově oddaluje řešení vzniklé situace. Vedení skupiny Arca na druhé straně označilo Krúpovy výstupy za „účelovou snahu zmařit vstup investora do skupiny Arca Capital, vystrašit věřitele a docílit laciné odkoupení pohledávek vůči skupině Arca Capital“.

To Krúpa odmítá. „Mým záměrem není skupovat pohledávky za skupinou Arca a tyto pohledávky ani neodkupuji,“ uvedl pro Právo s tím, že se jen snaží pomoci věřitelům, aby získali své vklady zpět v co nejvyšší možné míře.

Věřitelé: Mnoha dlužníkům dnes často naoko nic nepatří, a přitom si užívají

Ekonomika

Na Slovensku se už kauza dotkla nejvyšší úrovně tamní politiky. Opoziční strana Směr, v jejímž čele stojí Robert Fico, podala trestní oznámení na slovenskou větev skupiny Arca. A to kvůli zprávám slovenských médií, že do ní investovala až deset milionů eur také manželka současného premiéra Igora Matoviče. Ta prý také dostala své směnky vyplaceny zpět.

Debata ve slovenském parlamentu se zvrhla do přisprostlých řečí o „mydlení berana”

Evropa

Problém je v tom, že peníze prý Matovičová dostala zpět v době, kdy ostatním věřitelům už skupina dlužné peníze přestala vyplácet. Směr za tím vidí možné zvýhodnění jednoho věřitele před ostatními.

Matovič nejprve reagoval, že s manželkou mají peníze oddělené a nestará se o její investice. Po čtyřech dnech přiznal, že jeho manželka do Arcy investovala, bylo to však prý 600 tisíc eur a směnky jí nebyly zpětně vyplaceny stejně jako ostatním investorům.

Reklama

Výběr článků

Načítám