Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik čeká propad příjmu o 1,2 miliardy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský dopravní podnik (DPP) očekává kvůli pandemii covidu-19 letos propad příjmů asi 1,2 miliardy korun. Do konce července zatím propad činil zhruba 680 milionů korun. Ve středu to uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski. DPP zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles počtu cestujících.

Foto: Bohumír Žídek, Novinky

DPP v pražských autobusech opět uzavřel prostor u řidiče.

Článek

Podnik hledá úspory v provozních i investičních výdajích. Velkých investic, jako je například stavba metra D, se úspory nedotknou.

Největší ztráty DPP zaznamenal na tržbách z jízdného. Podnik v uplynulých měsících počítal s předběžnou ztrátou 1,5 až dvě miliardy.

„Nakonec se ukázalo, že jak byl velký propad na jaře, tak v létě se čísla vracela k normálu rychleji, než jsme předpokládali. Takže nás to do konce července stálo zhruba 680 milionů korun. To je ztráta, kterou jsme oproti běžnému roku utrpěli na příjmech z jízdného. Kdybychom to měli extrapolovat, tak to znamená, že to vyjde na nějakých 1,2 miliardy korun,“ řekl Witowski.

Pražské autobusy a tramvaje už zase neotevírají přední dveře

Ekonomika

Podle ředitele se čísla mohou ještě měnit a nejsou zatím konečná. Záležet bude totiž na rozsahu šíření nemoci v následujících týdnech a měsících a na tom, zda se lidé nezačnou bát cestovat MHD.

DPP se na konci minulého týdne vrátil k preventivním opatřením proti šíření covidu-19 z letošního jara. Autobusy a část tramvají v pátek opět přestaly otevírat přední dveře. V autobusech je prostor v bezprostředním okolí řidiče oddělen páskou a cestujícím je tam vstup zakázán. Zrušil se také prodej jízdenek u řidiče. Cestující ve všech dopravních prostředcích nemusí kvůli otevírání dveří mačkat tlačítka.

DPP také podobně jako na jaře používá při denním úklidu dopravních prostředků zvýšené koncentrace čisticích a dezinfekčních prostředků. Dezinfikuje madla, tyče i tlačítka.

DPP je největší městskou firmou a má na starosti MHD. Loni vykázal obrat zhruba 20 miliard korun, což bylo o 52 milionů meziročně více. Zisk po zdanění činil 869,15 milionu korun. Na prodeji jízdného utržil podnik 4,46 miliardy a svezl 1,17 miliardy cestujících. Město dalo loni na chod DPP prostřednictvím takzvaných kompenzací zhruba 14,58 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám