Hlavní obsah

Koalice se shodla na škrtech kvůli přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfové stran vládní koalice se v úterý dopoledne dohodli na plánu, jak v letech 2006 až 2007 ušetří 70 mld. Kč. Má jít o největší úspory od dob tzv. "Klausových balíčků". Podle dohod se má škrtat téměř všude. Od plošných škrtů napříč resorty a razantních úspor v sociálních oblastech, až po výdaje na armádu. Jen v roce 2006 mají úspory činit 25 až 29 mld., řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Foto: Alena Lochmannová

Domácí hospicová péče není v současnosti hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Článek

Jak a kde přesně šetřit, ale nemají jasno ani zástupci koaličních stran. Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska je sama dojednaná výše úspor minimem a stát by mě na výdajích ušetřit daleko více. Naopak podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD) ještě není defititivní ani výše úspor a o všem se bude dál jednat. Úspory jsou prý příliš drastické. Sám opřiznal, že mu vadí i to, že šetření by vedlo k poklesu popularity ČSSD.

"K tomu jsou potřeba systémové změny v zákonech a na těch zatím není žádná dohoda. Předpoklad tady je, ale myslím, že ta jednání nebyla uzavřena," uvedl Škromach.

K úsporám se vláda zavázala v rámci Konvergenčního programu přístupu k EU. Česko totiž zatím neplní podmínky pro přijetí eura. Pokud by ČR peníze neušetřila, hrozily by zemi pokuty od Evropské unie.

Školy a věda zůstanou ušetřeny

Škrtat by se mělo především v platech, sociálních dávkách, nemocenské a dotacích. Tady se má podle dřívějších informací ušetřit 12 miliard korun. Snížení obrovských sociálních výdajů prosazuje v koalici hlavně Kalousek, Škromach se jich naopak zastává.

"Souhlasíme s tím, aby sociální dávky byly vypláceny skutečně těm, kteří to potřebují, a nikoliv těm, kteří mají sklony ke zneužívání," podpořil Kalouska šéf nejmenší vládní strany US-DEU Pavel Němec.

Dalších 14 miliard stát vezme z rent a výsluh silových složek. Škrty v jednotlivých resortech by měly přinést 20 miliard. Snížení výdajů by se netýkalo podle ministerstva financí nemělo týkat pouze investic na školství, vědu a výzkum.

Vláda dosud úspory odkládala, nyní už ale musí opravdu šetřit. Do roku 2006 musí srazit deficit vládního sektoru ze sedmi na 4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a v roce 2007 jej stlačit pod 3,7 procenta HDP. Ročně se tak musí ušetřit asi 0,7 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám