Hlavní obsah

Klíčovou budovu Temelína prověřuje speciální hydraulický lis

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Jaderná elektrárna Temelín testuje svoji nejdůležitější budovu - ochranou obálku kolem reaktoru druhého bloku rektoru. Při kontrole napětí lan, která vyztužují zmíněný objekt, je třeba vyvinout okamžitou sílu, jako by se naráz zvedala tisícovka osobních aut.

Foto: Marek Sviták, JE Temelín

Speciální hydraulický lis umožňuje lano natáhnout silou až tisíc tun.

Článek

Jde o klíčovou bezpečnostní bariéru, která odděluje reaktor od životního prostředí. Vypadá jako válec vysoký 56 metrů s průměrem 45 metrů. Betonové stěny jsou tlusté 1,2 metru. Vydrží silné zemětřesení, odolá tornádu nebo tlakové vlně po výbuchu.

Konstrukci vyztužuje 136 ocelových lan, každé předepjaté silou tisíc tun. Tloušťka lana je 20 centimetrů a je spleteno ze 478 menších kabelů.

Lana prověřují s maximální pečlivostí a přesností odborníci z Ústavu jaderného výzkumu Řež u Prahy. Speciální hydraulický lis lano natahuje silou až tisíc tun a v mobilním velíně vytaženém na střechu padesátimetrové budovy experti sledují každý milimetr.

Jako tahání kůlu ze země

„V momentě, kdy cítím, že se ocelová kotva na konci lana o přibližně jeden milimetr nadzvedne, tak mám přesnou sílu napětí. Pak můžeme zkalibrovat nové tenzometry,“ popsal Právu postup měření Jan Bulák, který má za ÚJV Řež výměnu tenzometrů na starosti.

Podotkl, že složitou operaci lze zjednodušeně porovnat s vytahováním kůlu ze země. Chvíle, kdy se kůl dostane do pohybu, je přesně tím momentem, kdy na něj působí stejná síla, jakou byl do země zaražen.

Energetici vyměňují zařízení, pomocí kterého se napětí ocelových lan měří tzv. tenzometry na třetině ze 136 lan kontejnmentu. Práce musí stihnout do konce odstávky.

Minimální požadovaná hodnota napětí válcových lan je 840 tun, přičemž aktuální průměrná je téměř o sto tun vyšší
Ondřej Paulát, systémový inženýr

„Jde o klíčovou budovu, která odděluje reaktor od životního prostředí. Proto je důležité, abychom měli přesné informace o jejich stavu,“ poznamenal tiskový mluvčí JE Temelín Marek Sviták.

Připomněl, že údaje z tenzometrů temelínští odborníci kontrolují každý měsíc. Naměřené hodnoty pak předávají Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Tak dozoru dokladují požadované předepnutí ochranné budovy.

„Minimální požadovaná hodnota napětí válcových lan je 840 tun, přičemž aktuální průměrná je téměř o sto tun vyšší,“ vysvětlil Ondřej Paulát, systémový inženýr kontejnmentu. Dodal, že práce na výměně tenzometrů budou pokračovat v létě i během odstávky prvního bloku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám