Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon zpřísňující podnikání v zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek vetoval novelu zemědělského zákona, podle které se každý podnikatel v tomto oboru musí zaevidovat u krajského úřadu, přičemž bude muset prokázat, že má pro tuto práci odbornou kvalifikaci a že je bezúhonný. Poslanci, kteří novelu schválili v listopadu, se tak zákonem budou muset znovu zabývat.

Foto: Archiv Polikliniky Česká Třebová

Lidé, kteří mají na svém těle větší množství znamének, by měli dbát zvýšené pozornosti a jednou za rok si svá znaménka nechat prohlédnout.

Článek

Podle novely měl být do evidence přijat pouze ten zemědělec, který prokáže, že má odborné znalosti. Uznáno mělo být buď studium, pětiletá praxe, nebo absolvování akreditovaného rekvalifikačního 300hodinového kursu. Zákon také požaduje bezúhonnost zemědělců.

"Podmínky bezúhonnosti jsou zbytečné a znamenají omezení vstupu do odvětví. Nevidím dostatečný důvod k tomu, aby ten, kdo třeba v životě pochybil a není bezúhonný a koho nikdo nechce vzít do zaměstnání, se nemohl zkusit živit svou vlastní prací," míní prezident.

Klausovi vadí také požadavek navrhovaného vzdělání. "Nevidím důvod k tomu, aby ten, kdo zdědí zemědělské hospodářství, nemohl v tomto hospodaření pokračovat," sdělil Klaus.

Proti jen ODS

Novelu obhajuje předseda zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD): "Při každé živnosti musí mít podnikatel nějaké znalosti. V zemědělství také. Aby to nedopadalo tak, jako vidíme někde dnes, že zemědělec místo toho, aby sel secími stroji, rozmetá osivo na rozmetadle a pak se diví, že mu obilí vymrzne," odůvodnil dříve nová pravidla Skopal. Evidenci zemědělských podnikatelů podle něj žádá EU.

Zákonu se v listopadu postavila na odpor pouze ODS. Podle jejího stínového ministra zemědělství Miloslava Kučery je povinnost splnění kvalifikačních předpokladů u zemědělských podnikatelů diskriminační, neboť jim bude bránit v jejich užívacích právech. ODS proto zvažuje, že podá ústavní stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám