Hlavní obsah

Klaus podepsal snížení podpory stavebnímu spoření

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podepsal v pondělí novelu zákona o stavebním spoření, která snižuje státní podporu. Právu to sdělil ředitel tiskového odboru Petr Hájek. Státní příspěvek bude činit 15 procent z ročně uspořené částky, nanejvýš z 20 000 korun.

Foto: Honza Ježdík

Heroldovo kvarteto v Mariánském kostelíku v Opočně.

Článek

Maximální státní příspěvek tak klesne o třetinu - z 4500 na 3000 korun ročně. Doba spoření se prodlouží z pěti na šest let. I tak však zůstane stavební spoření jedním z nejvýhodnějších finančních produktů.

Vládu za snahu šetřit na stavebním spoření.při jednání ve Sněmovně ostře kritizovali poslanci ODS a KSČM. "Jsou to jediné peníze (vydávané ze státního rozpočtu), které nesmrdí korupcí," uvedl například Michal Doktor (ODS).

Původní vládní návrh chtěl ale uspořit státu daleko více peněz. Koaliční poslanci se však nakonec dohodli na mírnější verzi, například na tom, že snížená státní podpora zůstane zachována i dětem. Neuspěl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU), který požadoval zvláštní bonifikaci pro lidi, kteří si vezmou úvěr.

Zpřísněné podmínky se budou vztahovat až na smlouvy uzavřené po 1. lednu 2004. Dosavadní klienti a lidé, kteří sjednají smlouvu ještě do konce roku, budou mít nadále nárok na státní podporu ve výši až 4500 korun ročně a povinnost spořit jen pět let. Zájem o uzavírání smluv je proto obrovský, spořitelny očekávají letos rekordní počet nových smluv.

Novela je už šestým reformním zákonem, který Klaus podepsal. Včera dal podpis i pod zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení a čtyři další zákony vyřídil minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám