Hlavní obsah

Kellnerovi hrozí v Řecku obří ztráta

Půl roku po vstupu do čtvrté největší banky v Řecku manažeři investiční společnosti PPF zvažují, že investici za zhruba 65 milionů eur (asi 1,6 miliardy korun) odepíšou. Ve hře je i opačná varianta, podle níž by se PPF, ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem, zúčastnila navyšování kapitálu v bance, a tím by mohla výrazně zvýšit svůj akciový podíl ze současných 5,72 procenta. Píšou o tom Hospodářské noviny (HN).

Článek

"V tuto chvíli není jasné, která varianta zvítězí. O tom se stále debatuje," sdělil HN zdroj z PPF. Oficiálně se PPF nechce k rozhodování o řecké investici vyjadřovat. "Platí, že Řecko je stále významnou investiční příležitostí a náš podíl v Piraeus Bank je nohou ve dveřích, jimiž jsme schopni tuto příležitost zblízka sledovat," řekl mluvčí PPF Milan Tománek.

Od dubna ztratily akcie Piraeus Bank více než 75 procent své hodnoty. Před půl rokem byla cena jedné akcie 1,03 eura, v pondělí to bylo 22 eurocentů. Tržní kapitalizace banky tak klesla na 248 milionů eur. To oceňuje podíl PPF podle HN na zhruba 14 milionů eur. Ještě letos v dubnu ji přitom koupě 2,1 procenta akcií Piraeus Bank přišla na zhruba 24 milionů eur, píše list.

Řecký premiér Jorgos Papandreu minulý týden oznámil, že vláda zřejmě nakoupí akcie některých soukromých bank. Na to má připraveno zhruba 30 miliard eur, které by měly jít na stabilizaci bankovního sektoru. Šest největších řeckých bank, mezi něž se řadí i Piraeus Bank, drží aktiva v hodnotě 380 miliard eur a jejich kombinovaná tržní hodnota nyní dosahuje 3,5 miliardy eur, uvedly HN.

Piraeus Bank je jednou ze dvou řeckých bank, které budou podle analytika Deutsche Bank Dimitrise Giannoulise potřebovat nejvíce nového kapitálu. Šéf Piraeus Bank Michalis Sallas už v polovině října varoval, že právě řecké banky a penzijní fondy ztratí nejvíce peněz, pokud budou držitelé řeckých dluhopisů nuceni odepsat polovinu jejich hodnoty.

Na tomto řešení se minulý týden shodli lídři EU. Kdyby se PPF navyšování kapitálu v bance nezúčastnila, její podíl by se významně naředil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám