Hlavní obsah

Každý den bez letadel stojí Česko až 150 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika přichází každým dnem zastaveného leteckého provozu o 120 až 150 miliónů korun. Vyplývá to z propočtů analytické společnosti Mag Consulting zveřejněných v neděli.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Pasažéři zrušených letů na letišti

Článek

"Pokud by byl výpadek letecké dopravy delší než pět dní, byl by výpadek v celoročních příjmech ze zahraničního cestovního ruchu nenahraditelný," uvedl šéf firmy Jaromír Beránek. Kolaps evropského a transatlantického letového provozu způsobený vulkanickým prachem z islandské sopky trvá už čtvrtý den.

Nepříznivá situace se podle Mag Consulting výrazně dotkne všech leteckých společností, letišť, hotelů, restaurací a dalších poskytovatelů služeb v cestovním ruchu.

Ředitel divize plánování letového provozu ŘLP Petr Fajtl v ČT1 řekl, že celkové škody, které způsobilo přerušení dopravních letů v ČR, zatím vyčísleny nejsou. Podle hrubých kalkulací činí denní ztráty osm až deset miliónů korun, uvedl.

"Na příští týden ta předpověď není příznivá, očekává se od pondělí silné proudění od Islandu, takže pokud sopka bude dál kouřit, tak celý příští týden ještě budou potíže," dodal Fajtl.

Z kvalifikovaného odhadu mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury vyplývá, že kvůli erupci sopky se do Česka nedostanou desítky tisíc zahraničních turistů.

České aerolinie už dříve odhadly, že uzavírka leteckého provozu je bude stát desítky miliónů korun. Pražské letiště uvedlo, že jeho ztráta se za každý den bez provozu letadel pohybuje od devíti do 12 miliónů korun.

Vzdušný prostor nad ČR zůstane pro leteckou dopravu kvůli oblaku sopečného prachu a meteorologickým podmínkám uzavřen do pondělních 12:00. Podle odhadu odborníků ale zákaz zřejmě bude prodloužen. [celá zpráva]

Z ČR neodešly tisíce zásilek a tuny dopisů

Česká pošta kvůli zastavenému leteckému provozu nevypravila do zahraničí na pět tun listovních zásilek, přes 1400 balíků a více než 4000 zásilek typu EMS, uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

"Všechny zásilky jsou připravené k okamžité expedici a budeme je vysílat hned, jak bude letecká přeprava obnovena," uvedla mluvčí. Rychlost obnovené expedice bude podle ní záviset na kapacitních možnostech letadel.

Kolik přesně dopisů a pohlednic nebylo do zahraničí včas vypraveno podle Selicharové nelze určit. Pošta listovní zásilky nepočítá, ale váží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám