Hlavní obsah

Sopečný prach v ovzduší zdraví lidí neohrozí

Kvůli částicím prachu v ovzduší nehrozí lidem větší nebezpečí než při jejich obvyklých vyšších koncentracích a smogu. Tvrdí to mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská. Přesto by se prý malé děti, senioři nebo astmatici pro jistotu radši neměli zdržovat venku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mrak s nejvyšší koncentrací prachu, který se nad Evropu dostal kvůli výbuchu islandské sopky, už prostor nad Českou republikou opustil.

Foto: Reuters

Satelitní záběr islandské sopky

Článek

"Opatrnost dále trvá," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Záleží na vývoji počasí, zatím opatrnost platí pro sobotu a neděli, uvedl. Podle hlavního hygienika ČR by si měli pozor dávat starší občané, děti a lidi s dýchacími obtížemi. Pokud se jim přitíží, měli by omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu. Zatím prý není důvod varování rozšiřovat.

"Můžu vám říct, že zrovna jsem u řeky a tady to nikdo nedodržuje. Tady lidi jezdí na kole," poznamenal mluvčí. Počasí dnes totiž k venkovním aktivitám vyloženě láká.

"Mrak s nejvyšší koncentrací popela je už někde nad Balkánem," řekla meteoroložka z ČHMÚ. Prachové koncentrace jsou podle ní nad střední Evropou obecně koncentrovanější, v nižších výškách je však zatím meteorologové nezaznamenávají. Vše prý závisí na tom, až si prach "začne sedat". Jak dlouho to bude trvat, těžko říct, uvedla.

Další prachový mrak by se mohl objevit

To ale neznamená, že se nad Českou republikou nemůže objevit další mrak s vyšší koncentrací prachu. "Sopka je stále aktivní," upozornila meteoroložka. Podle ní se nad Atlantik právě pomalu posouvá další mrak s vyšší koncentrací popela. Jak dlouho bude sopka aktivní, není známo.

"Může to skončit zcela náhle nebo trvat dva roky, jako při poslední erupci u ledovce Eyjafjalla v roce 1821. Nikdo to neví," připustil německý geofyzik Martin Hensch z vulkanologického institutu na Islandské univerzitě.

Řízení letového provozu v pátek ve 13:00 uzavřelo vzdušný prostor nad Českou republikou. Letiště v Brně a Ostravě se uzavřela ve 14:00, pražská Ruzyně nepřijímala ani neodbavovala letadla už od 12:00. Podle dohody s ČHMÚ zůstane vzdušný prostor nad ČR uzavřen minimálně do nedělních 12:00. Oblak komplikuje leteckou dopravu ve velké části Evropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám