Hlavní obsah

Vzdušný prostor nad Českem zůstane uzavřený do pondělního poledne

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzdušný prostor nad ČR zůstane pro leteckou dopravu kvůli oblaku sopečného prachu a meteorologickým podmínkám uzavřen do pondělních 12:00, tedy o dalších 24 hodin. Rozhodl o tom řídící štáb, oznámil ČTK mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Vzdušný provoz nad Českem byl uzavřen již v pátek ve 13 hodin.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Na ruzyňském letišti se nebude létat do pondělí.

Článek

"V současné době není možno předpovídat vývoj meteorologické situace a čas znovuobnovení provozu," uvedlo na svých stránkách ruzyňské letiště.

Obdobná situace je ve většině zemí Evropy. Podle Eurocontroloru se během soboty uskutečnilo na starém kontinentě zhruba pět tisíc letů, standardně to přitom bývá až šestkrát tolik.

Podle odhadů je již nyní dopad na celý letecký průmysl větší než po 11. září 2001. Tehdy teroristé v civilních letadlech vlétli do budovy Světového obchodního centra v New Yorku. Atentát tehdy vyvolal obavy z létání.

Experti mimo jiné předpokládají, že aerolinky tratí na zrušených letech denně zhruba 200 miliónů dolarů. [celá zpráva]

BBC odhaduje, že pokud by se problémy prodloužily ještě o několik dní, mnohé aerolinky by se mohly dostat do existenčních problémů. Mohly by proto požadovat vládní pomoc.

S tím, jak statisíce lidí zůstává bez spojení s domovem, roste zájem o autobusovou a vlakovou přepravu. Fronty se tvoří na všech velkých nádražích evropských metropolí. Například i České dráhy zaznamenaly větší zájem o vlakové spoje, zejména do zahraničí. Tržby drahám v posledních dnech vzrostly o milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám