Hlavní obsah

Jukos vyhlásil bankrot a požádal o ochranu před věřiteli

MOSKVA

Ruská ropná společnost Jukos se za každou cenu snaží oddálit prodej své klíčové části Juganskneftěgas. Ve středu ráno podala k soudu v americkém městě Houston návrh na ochranu před věřiteli. Jukos dluží ruskému státu na daních 27 miliard dolarů a má obstavený majetek. Hlavní část Jukosu Juganskneftěgas má být prodána v aukci už v neděli.

Foto: Karel Novotný
Článek

"Tento krok byl poslední šancí, jak ochránit akcionáře, zaměstnance i zákazníky," řekl ředitel Jukosu Steven Theede. Vyhlášením bankrotu se vedení Jukosu brání proti likvidaci firmy ze strany ruského státu.

Jukos má v Texasu několik podnikatelských aktivit, proto požádal o ochranu tady. Vyhlášení bankrotu v USA má celosvětovou pravomoc.

Prodej hlavní těžební jednotky by prakticky znamenal likvidaci firmy. Vláda ji navíc chce nabídnout hluboko pod cenou. Vyvolávací cena je 8,5 miliardy dolarů, skutečná cena je podle analytiků trojnásobná. Juganskneftěgaz těží 60 procent produkce celého Jukosu.

Hlavním zájemcem o firmu je plynárenský gigant Gazprom. Není tajemstvím, že Rusko se tak snaží získat v Gazpromu většinový státní podíl. Cena v aukci je navíc hluboko pod skutečnou cenou firmy a na pokrytí pohledávek nebude stačit.

Útok na Chodorkovského

Jen daňové nedoplatky Jukosu se vyšplhaly na 27 miliard korun. Firma navíc nemůže plně disponovat se svým majetkem, aby mohla sama prodat své části a dluh splácet. Pozorovatelé ale tvrdí, že je to útok Kremlu na firmu, který se chce mstít hlavnímu akcionáři Jukosu Michailu Chodorkovského za jeho politické ambice. Chodorkovský je nyní ve vězení kvůli podvodu a daňovým únikům.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfové Jukosu utekli z Ruska do Británie

Lidé, kteří nyní stojí v čele krachující ropné firmy Jukos odjeli v minulých dnech z Ruska do Londýna a odtud firmu řídí. Podle svých slov se bojí, že pokud...

Výběr článků

Načítám