Hlavní obsah

Je vhodná chvíle nakoupit dolary na dovolenou, shodují se analytici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká měna v posledních dnech oslabila pod 25 korun za dolar, v půlce měsíce stál přitom až 26 korun. Dolar podle analytiků oslabil kvůli prohlášení americké centrální banky Fed, do budoucna očekávají opět jeho posílení ke koruně. Kdo potřebuje dolary na dovolenou, neměl by tedy s nákupem otálet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Směnárna

Článek

Ve středu odpoledne se koruna k dolaru posílila až na 24,89 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria.cz.  V pátek 13. března přitom česká měna poprvé od roku 2004 prolomila hranici 26 Kč/USD.

Za pohybem kurzů v posledních dnech stojí podle analytika Patrie Tomáše Vlka oslabení dolaru vůči euru, které se promítá i do kurzu s českou korunou. Euro se nyní obchoduje kolem 27,40 koruny.

„Americké měně aktuálně škodí nová data, pokud se podíváme na poslední dny, tak pro něj byly negativní hlavně zprávy z Fedu. Z posledního jednání vyplynulo, že bude úrokové sazby zvyšovat později a pomalejším tempem. Dolar ke koruně je už teď silný, ale předpokládáme, že během roku bude ještě silnější,“ řekl Novinkám Vlk.

Nejpesimističtější odhady analytiků tvrdí, že dolar může stát příští rok až třicet korun.

Poradenská společnost EY ve své nedávné prognóze odhadla kurz koruny k dolaru v roce 2016 na úrovni 27,10 a v dalších dvou letech opětovné posílení koruny k hranici 25,30.

Bankrot Řecka by vystřelil cenu dolaru

„Sečteno podtrženo výrazně levnější dolar asi v nejbližších měsících nebude, spíše bych se obával, že opět zdraží. Pokud někdo spekuluje, kdy nakoupit na dovolenou, tak bych asi příliš nečekal. Pokud by totiž přišel bankrot Řecka, cenu dolaru by to katapultovalo klidně nad 27 korun,“ řekl Novinkám analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Posilování dolaru ke koruně předpokládá i ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Koruna je proti dolaru na nejsilnější úrovni od začátku března. Pro nákup dolarů tak jsou příznivé podmínky, v příštích měsících navíc očekáváme opětovné posílení americké měny na světových trzích. Americká centrální banka totiž podle našeho výhledu sazby nakonec zvýší, a to už v červnu. Ekonomické oživení v USA je navíc rychlejší než v Evropě i v České republice, což dolaru bude nahrávat,“ komentuje Dřímal.

Opatrnější postup by při nákupu většího množství dolarů pro jistotu volil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák:

„Nákup dolarů na dovolenou se nyní rýsuje výrazně lákavěji než v předchozích dvou týdnech. Postupoval bych následovně. Polovinu bych si vyměnil nyní a s druhou půlkou bych ještě pár týdnů počkal,“ doporučuje .

Reklama

Související témata:

Související články

Dolar už stojí 26 korun, nejvíc od roku 2004

Česká měna v pátek prolomila kurz 26 korun za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků za propadem stojí oslabování eura k dolaru...

Výběr článků

Načítám