Hlavní obsah

Japonský výrobce airbagů Takata chystá vyhlášení bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední japonský výrobce airbagů Takata připravuje vyhlášení bankrotu a mohl by k tomu přistoupit už příští týden. Agentuře Reuters to řekly informované zdroje. Takata, kterou ochromil celosvětový skandál s vadnými airbagy, nyní jedná o finanční podpoře s americkou firmou Key Safety Systems, dodaly zdroje.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Reklama automobilky Takata v Tokiu

Článek

S akciemi společnosti Takata na burze v Tokiu bylo po zprávách pozastaveno obchodování, upozornil server BBC.

Takata bude muset vyplatit miliardy dolarů na odškodném a pokutách kvůli vadným nafukovačům airbagů, které jsou spojovány s nejméně 16 úmrtími a víc než stovkou zranění po celém světě. V rámci lednové dohody s americkou vládou firma přiznala, že skrývala důkazy o rizicích spojených s jejími nafukovači, a přistoupila na zaplacení jedné miliardy dolarů.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Takata bude muset vyplatit kvůli vadným nafukovačům airbagů miliardy dolarů.

Takata podle zdrojů plánuje vstoupit do bankrotového řízení v USA a Japonsku. Podle zdrojů dohoda s firmou Key možná do vyhlášení bankrotu ještě dojednána nebude. Žádná z obou firem zprávu nekomentovala.

Takata prodělala v uplynulém finančním roce do konce března 79,6 miliardy jenů (17,2 miliardy korun) a vykázala už třetí celoroční ztrátu za sebou. Odborníci z odvětví náklady na svolávání firemních airbagů odhadují na deset miliard dolarů (zhruba 236 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám