Hlavní obsah

Jak budou mít obchody otevřeno o Velikonocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Velký pátek budou obchody otevřené v běžné provozní době, stejně jako oba víkendové dny. Lidé si ale nenakoupí na Velikonoční pondělí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv by mohlo být otevřeno, jelikož platí nouzový stav. Během něj je pozastavena platnost zákona o prodejní době, který obchodům nad 200 metrů čtverečních nařizuje zavřít. Obchodníci se přesto rozhodli provozovny v pondělí uzavřít.

„Nouzový stav nám umožňuje svobodnou volbu, které jsme využili tak, aby si naši kolegové na prodejnách i distribučních centrech mohli odpočinout se svými rodinami,“ oznámila společnost Albert. Z této sítě bude na Velikonoční pondělí fungovat jen hypermarket v obchodním centru Mercury na nádraží v Českých Budějovicích.

Billa zase bude mít v provozu obchod na Letišti Václava Havla v Praze a na hlavních vlakových nádražích v Praze a Brně. Otevřené zůstanou i její prodejny na čerpacích stanicích Shell.

Bude až 20 stupňů, na Velikonoce se ale citelně ochladí

Domácí

Na Velikonoční pondělí zavřou své prodejny také hypermarket Tesco, Penny Market, COOP, Lidl, Kaufland nebo hypermarket Globus. Zavřené zůstanou i velkoobchody Makro, stejně jako některá obchodní centra.

Zákazníkům nebudou k dispozici například Arkády Pankrác nebo obchodní centrum Šestka v Praze. Naopak například v pražských obchodních centrech Letňany nebo Galerie Harfa budou zavřené jen prodejny nad 200 metrů čtverečních.

V pondělí si lidé nenakoupí ani v hobbymarketech Baumax, Bauhaus nebo OBI, ani v obchodě s nábytkem IKEA. I jejich rozhodnutí neotevřít bylo dobrovolné.

„Zákon zakazující prodej se ve stavu nouze neuplatní. Česká obchodní inspekce kontroly o tomto Velikonočním pondělí tedy provádět nebude. Totéž bude platit i pro státní svátek 8. května,“ upřesnil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám